Országos Cigány/Roma Mesemondó Versenyt szervez a pécsi Gandhi Gimnázium

Már több mint egy évtizedes hagyománya van annak a vetélkedésnek, amelyet idén november 21-ére hirdetett meg a Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola. Európa első cigány/roma nemzetiségi, érettségit adó tanintézete, mely a pedagógiai programjáért nemrégiben UNESCO-elismerést kapott Gandhi intézményi rendszer része, ismét Cigány/Roma Mesemondó Versenyt rendez. A megmérettetésre az ország bármely részéből várja a nevezéseket.

A mesemondás mindig is fontos eleme volt a cigány/roma szokásoknak és hagyományoknak – mondja a pécsi verseny egyik szervezője. Jakab Natália, a pécsi Gandhi Gimnázium igazgatóhelyettesének tájékoztatása szerint a cigány/roma kultúrában a mese nem csak a gyermekek, de a felnőttek szórakoztatására is szolgált, és az örömeik, bánataik kifejezésének eszköze is volt. Így nem csupán a család esti programja lehetett, de pl. temetések előtti virrasztáskor is előkerült. Jellemzően férfiak adták elő, és érdekessége, hogy a cselekménye még az elmondása közben is formálódott, sokszor a hallgatóság is beleszólhatott, hogy „valójában” mi és hogyan történt.

A pécsi Gandhi már közel negyed évszázada oktat és nevel hátrányos helyzetű, de tehetséges, túlnyomórészt cigány/roma diákokat, és szakmai módszertani munkájának egyik alappillére a kultúra ápolása és továbbörökítése. Ehhez jól illeszkedik ez a mesemondó verseny is, melyet Láng Eszter, a gimnázium beás nyelvtanára évek óta sikeresen szervez – mondja Jakab Natália: – A gimnáziumunkban beás és lovári nyelv, valamint cigány népismeret tantárgyat is oktatunk, és a gyerekek elmélyedését a cigány/roma értékekben, kultúrában, hagyományokban 2016 óta már az alapfokú művészeti iskolánk is segíti. Mivel a XXI. század felgyorsult világában a mesemondás háttérbe szorult, még fontosabbnak tartjuk, hogy folytassuk a vetélkedőnk hagyományát, segítsünk abban, hogy fennmaradjanak, tovább éljenek a cigány/roma mesék, és legyenek olyanok, akik a többiekkel megosztják ezeket a történeteket.

Az ezévi országos megmérettetésnek november 21-én (kedden) 10 órakor a Gandhi Gimnázium és Kollégium (7629 Pécs, Komját A. u. 5.) ad otthont. A szervezők nem csak általános és középiskolás diákok, de felnőttek jelentkezését is várják. Utóbbiak talán új, a zsűri és a közönség által még nem ismert mesékkel is gazdagíthatják a vetélkedőt.  A kiírás szerint legfeljebb 10 perces produkcióval lehet nevezni, a témáját illetően bármilyen cigány/roma mesével, melyet vagy beás, vagy romani (lovári), vagy magyar nyelven adhat elő a versenyző. A jelentkezőknek a részvételhez november 15-i (szerdai) határidővel ezt az elektronikus nevezési lapot kell kitölteniük és beküldeniük: https://goo.gl/forms/aBWoQusPEhchyowe2

A Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola vezetői azt remélik, hogy idén is sokan állnak ki a zsűri és a közönség elé, hogy megmutassák bátorságukat és tehetségüket. Ráadásul a versenyzők kiegészítő programként még origamikészítő és hennafestő foglalkozáson is részt vehetnek. Az intézmény azon a napon amúgy is nyitva áll majd, mivel éppen november 21-re hirdette meg a következő Nyílt napját. Annak keretében az érdeklődő felső tagozatos diákok a kísérőikkel együtt tanórára is ellátogathatnak, bejárhatják a Gandhi oktatási-nevelési színtereit, beszélhetnek az iskola pedagógusaival, és megismerhetik a gimnázium kínálta valamennyi lehetőséget. Mindemellett természetesen számukra is adott a lehetőség, hogy – akár versenyzőként, akár a közönség soraiban – részt vegyenek a nap fő programján, fénypontján, a Cigány/Roma Mesemondó Versenyen.

 

További információ:

Láng Eszter szervező, Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola

E-mail: lang.eszter@gandhigimi.hu

Jakab Natália igazgatóhelyettes, Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola

Telefon: +36 20 499 1608; e-mail: jakabnati@gandhigimi.hu

Írj kommentet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>