Zárókonferencia, átadóünnepség és tudatformáló rendezvény Barcson

Barcs megnyitó 4

A „Dráva menti ipari központok virtuális összekapcsolása Magyarország és Horvátország között (VICINaD)” elnevezésű pályázat eredményeinek bemutatására szolgáló projektzáró konferencia megrendezésére 2023. március 24-én került sor Barcson, amit egybekötöttek a felújított mobilitási központ ünnepélyes átadásával. Március 28-án pedig, kiemelten a helyi kulturális és ipari örökség bemutatására, tudatformáló rendezvényt tartottak iskolások számára, melynek a mobilitási központ és annak interaktív kiállítása adott otthont.

Sikeresen lezajlott múlt pénteken a „Dráva menti ipari központok virtuális összekapcsolása Magyarország és Horvátország között (VICINaD)” elnevezésű projekthez kapcsolódó zárókonferencia, valamint az interaktív látogatóközpontnak is helyet adó többfunkciós mobilitási központ ünnepélyes átadója a barcsi Dráva parton. Március 24-én először egy sajtótájékoztató tartottak a projekt kapcsán a polgármesteri irodában, ahol többek között Barcs Város Polgármestere, valamint a horvát partner, Belišće alpolgármestere is nyilatkozott.

Barcs megnyitó sajtótájékoztató videó

A magyar és horvát előadók, valamint vendégek részvételével lezajlott délelőtti konferencia után egy közös ebéden erősítették tovább a határon átnyúló kapcsolatokat. Ezt követően a konferencia résztvevői, valamint a meghívott vendégek a Dráva partján részesei lehettek a projekt keretében felújított turisztikai mobilitási központ ünnepélyes átadójának. A kellemes tavaszi időjárás kedvezett a szabadtéri eseménynek, ahol Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke is tiszteletét tette. Koós Csaba Tibor, Barcs Város Polgármestere kezdte meg nyitóbeszédével az átadót, akitől Novák Katalin vette át a szót többek között kifejezve jókívánságait Barcs lakosságának. A barcsi fiatalok által adott kulturális műsort követően a polgármester és a köztársasági elnök együtt vágta át a szalagot, mellyel hivatalosan átadták Barcs új turisztikai attrakcióját.

A szalagátvágás után az érdeklődők megtekinthették a mobilitási központban kialakított interaktív kiállítást, valamint az épület egyéb elemeit is, mint pl. a szobaméretű társasjátékot. A délutáni átadó utolsó programja a közös kerékpározás volt, melynek során nemcsak a horvát küldöttség és a barcsi polgármester, de még Novák Katalin is biciklire pattant, hogy az átadó helyszínétől közösen elguruljanak a határig, és vissza.

Barcs megnyitó 2 Barcs megnyitó 1 Barcs megnyitó 5 Barcs megnyitó 3

Barcs régi sótárolója tehát új köntöst kapott, a mobilitási központtá alakított épület immár teljesen felújítva és átalakítva várja a látogatókat, akikre nem kellett sokat várni. Március 28-án, ugyanis három általános iskola tanulói látogattak el a központba egy gyerekeknek szóló tudatformáló rendezvényre. A diákok két barcsi és a szomszédos horvát település egyik oktatási intézményéből érkeztek délután a Dráva partra. A regisztrációt követően a fiatalok először végighallgattak egy bemutató előadást a térség természeti és kulturális értékeiről, történelmi hagyományairól, valamint a térség fejlődésében a magyar-horvát határon átnyúló együttműködés jelentőségéről. Az uzsonna után, ahol a legnépszerűbb csemege a Nutellás gofri volt, a gyerekek birtokba vehették a mobilitási központ összes elemét. Csapatokba rendeződtek, és felfedezték a szobaméretű társasjátékot, valamint az összes interaktív elemet kipróbálták, azaz az okospontokat, a túravezetőket, a Dráva gyümölcseit és a virtuális vízitúrát is. A rendezvény végén pedig új tudással, élményekkel gazdagodva, no és persze teli hassal búcsúztak a központtól. A programot Koós Csaba Tibor, barcsi polgármester is végigkísérte.

A szervezők és a tisztviselők remélik, hogy a többfunkciós mobilitási központ minőségi turisztikai élményék helyszíneként fog szolgálni a jövőben.

A cikk az Interreg V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program által támogatott „VICINaD – Virtual re-connection of industrial nodes along the Drava between Hungary and Croatia” (HUHR/1901/2.1.2/0120) című projekt keretében készült. A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alapon keresztül az Európai Unió támogatásával valósul meg.

További információ:
Barcs Város Önkormányzata
7570 Barcs, Bajcsy-Zs. u. 46.
06 82/565-960

A jelen írás az Európai Unió társfinanszírozásával valósult meg. Tartalma kizárólag a Barcs Város Önkormányzata felelősségi körébe tartozik. Az itt megtalálható anyagok nem tekinthetők olyanoknak, mint amelyek az Európai Unió és / vagy a HU-HR Interreg Program Irányító Hatóságának hivatalos állásfoglalását tükrözik.

Interreg

Írj kommentet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>