Civil nap Sikondán az esélyegyenlőség jegyében

Augusztus 13-án a Sikondai Pihenőparkban negyedik alkalommal rendezték meg a Komlói Civilek Napját. Az esélyegyenlőséget zászlójára tűző civil találkozó rangját a Kárpátaljáról érkezett asztélyi asszonykórus fellépése emelte.

Jégl Zoltán, önkormányzati képviselő, a komlói Civil Fórum koordinátora nyitotta meg a negyedik alkalommal meghirdetett Komlói Civilek Napját. A képviselő különlegesnek nevezte az idei találkozót, mivel a Mozgáskorlátozottak Baranya Megyei Egyesülete tagságán kívül, a határon túlról, a kárpátaljai Asztélyról, Nagy Anikó polgármester vezetésével is érkezett civil csoport a rendezvényre.

A külföldi vendégeken kívül a legnagyobb számban a Mozgáskorlátozottak Komló Csoportja képviseltette magát, rajtuk kívül a komlói Nyugdíjas Egyesület Őszirózsa Néptáncegyüttese, a Belső Tűz Egyesület, a Komló Miners amerikai-foci csapat, a Komlói Bányász Nyugdíjas Szakszervezet és a Hétdomb Természetbarát Egyesület tagjai vettek részt a programokon.

A délelőtt folyamán, főző-, petanque-, kosárdobó-, lengőteke-, lángosevő-versenyek kínálatából válogathattak a résztvevők. Nagy forgalmat bonyolított le a kerekesszékes ügyességi pálya, melynek feladatai  ízelítőt adtak a mozgásszervi panaszok nélkül élőknek, hogy mekkora erő és milyen koordinációs képességek szükségesek egy-egy ilyen jármű biztonságos kezeléséhez.

Az egészségsarokban ingyenes vérnyomás- és vércukor-mérésen vehettek részt a jelenlévők. Emellett még íjászbemutató, valamint a Hétdomb Természetbarát Egyesület jóvoltából svédpályás tájékozódási feladat és a környezetünk természeti szépségeit áttekintő TOTO megoldására nyílt lehetőség. A délután folyamán derült ki, hogy idén a főzőversenyt a Mozgáskorlátozottak Egyesületének Komlói Csoportja nyerte. Azt követően kulturális bemutatókra került sor.

Színpadra léptek a – roma hagyományokra alapozott zenéjükkel a remek hangulatot teremtő – Limba Nostru zenekar tagjai, a csángó kultúra egy szeletét bemutató egyházaskozári énekesek, a kárpátaljai magyarokat képviselő asztélyi ének-és tánccsoport, a házigazdák képviseletében a komlói Őszirózsa Tánccsoprot, Markó Mihály versmondó Mindszentgodisáról és a Vásárosdombói Népdalkör.

A civil találkozó zárásaként a Blues Taxi Saxophone Band koncertje adott útravalót a negyedik komlói civil nap résztvevőinek.