Már óvják az épület állagát a Balokány-ligetben. Ingyen segített egy vállalkozó a civileknek

Befedték a Balokány-ligetben álló épület ajtó- és ablaknyílásait. Így a volt Pepita diszkó falai közé remélhetőleg már senki sem jut be, sikerült megmenteni azt a további pusztulástól. A munkáért a vállalkozó nem kért pénzt a területet működtető civilektől. Azt mondta: örül, hogy segíthetett.

Hatfős brigád érkezett szerdán reggel a volt Pepita diszkó elé. A munkások az autóról forgácslapokat pakoltak le, melyekkel aztán sorra befedték az épület üresen tátongó külső ajtóit-ablakait. A kozármislenyi építőipari cég vezetője úgy fogalmazott: tudták, hogy nincs anyagi keret erre a munkára, mégis szívesen vállalták: – Ahogy sokaknak, úgy nekem is fűződnek személyes emlékeim a régi Balokányhoz. Nagyon tetszik a civilek azon célja, hogy újjáélesztik a ligetet, és örülünk, ha mi is hozzájárulhattunk ehhez – mondta Szabadi Béla.

            – Az épület megóvása amiatt is fontos, mert elbírálásra vár az a pécsi pályázat, amely lehetővé tenné a rendbetételét – tette hozzá a Balokány Ligetért Összefogás szóvivője. Berényi Zoltán szerint jelzésértékű, hogy a terület megújításáért, a családi és civil park kialakításért szövetségre lépett 20 szervezet céljaihoz mind többen csatlakoznak. Úgy véli, ezek újabb és újabb lépések abba az irányba, hogy a Balokány valóban „Pécs zöld szívévé” váljon.

            A szóvivő elmondta azt is, hogy már beérkeztek az első versenymunkák arra a pénzdíjas pályázatra, melyet az Összefogás a liget logójának elkészítésére hirdetett meg. A kezdeményezés rangját pedig jól mutatja, hogy az előzetes bírálatot végző szakmai zsűribe mindhárom jelölt elfogadta a felkérést: így a pályázatokat Gerendy Jenő, a PTE Művészeti Kar egyetemi docense; dr. Hoppál Péter pécsi országgyűlési és önkormányzati képviselő, a helyi oktatási és kulturális bizottság elnöke; valamint Pinczehelyi Sándor Munkácsy-díjas képzőművész véleményezi majd.