PIZZA, TEA, BÖRTÖNTÖRTÉNETEK. ÖNSEGÍTŐ CSOPORTTAL SEGÍT A T.É.T.

Önsegítő csoportban cserélnek tapasztalatot pártfogó felügyelet alatt álló baranyai bűnelkövetők. Miután 18-an elvégezték a „Tudás-Érték-Tapasztalat” (T.É.T.) integrációs program kínálta szociális kompetencia-fejlesztő tréninget, havonta találkoznak egymással és segítőikkel Pécsett. Az önsegítő csoport 24 hónapon át, a projekt végéig várja a bűnelkövető életmódjukkal felhagyni kívánó pártfogoltakat.

Kötetlen beszélgetés egy nagy pizza és almás-fahéjas tea mellett – ilyen egy önsegítő klub a T.É.T.-ben. Efféle körülmények között a pártfogoltak percek alatt megnyíltak, őszintén meséltek még a börtönbéli tapasztalataikról is. – Ha mégegyszer be kellene vonulnom a sittre, megbolondulnék!  – mondja egy 20 éves fiatal. – Soha többé nem szeretném „bentről” sóvárogva nézni a nyarat! A két és fél év alatt a legrosszabb az volt, amikor ott találkoztam a szintén büntetését töltő bátyámmal. A legdühösebbnek akkor éreztem magam, amikor három teljes napot állva szenvedtem végig a fogdában. A legszebb pedig az volt, mikor szabaduláskor újra belebújhattam a civil ruhámba.

A fiatalember azt mondja, mostanra már komolyan átértékelte az életét, és ezt többek között a T.É.T.-nek köszönheti. Már az egyhetes önismereti tréningen is sok hasznos dolgot tanult. Ha pedig elég kitartó, nyárra akár OKJ-s szakmát is szerezhet – ő konyhai kisegítő szeretne lenni, addig pedig szorgalmasan eljár az önsegítő csoport találkozásaira.

– Hagyjuk őket kibontakozni! Hagyjuk, hogy ők irányítsák a beszélgetést. Szeretnénk, ha megtanulnák: e négy fal közé bármilyen témát, történetet behozhatnak, és az itt is marad! – magyarázza Csizmadia Ildikó ifjúságsegítő, a csoport egyik vezetője. – Másodszor vagyunk itt, s meglepve tapasztaltuk, hogy a pártfogoltak már az első alkalommal mennyi mindent megosztottak egymással és velünk. Bizalmi kapcsolat alakul köztünk – ezt mutatja az is, hogy az első foglalkozás után itt maradtak, s a csocsózásba minket is bevontak.

Vata Jolán szociális segítő, a másik vezető azt emeli ki, hogy a résztvevők itt közösséghez tartoznak, amelynek tagjai megértik egymás gondjait: – Az ún. sorsazonos egyének irányított körülmények között beszélgetnek közös problémájukról – jelen esetben a bűnelkövetésről és annak következményeiről. A társak által elmondottakat a saját történetükre vetítik le, így egymást segítik egyéni megoldásokhoz.

A T.É.T. integrációs program célja, hogy a bűnelkövetők sikeresen visszailleszkedjenek a társadalomba. A 109 millió forintos TÁMOP-támogatás révén a szakmai stáb 32 hónapon át segíti a pártfogoltakat, hogy azok felhagyjanak törvénytelen életmódjukkal, megváltozzanak, idővel munkába álljanak. A program célja továbbá az is, hogy a peremre szorultak és a társadalom ne kölcsönösen ellenségesen viszonyuljanak egymáshoz.