“Élet-tér”: a családok életminőségének javításáért indult új program Pécsett

Tanácsot ad, erőforrásokat aktivizál, közösséget épít és szemléletet formál az a pécsi program, melynek most tartották a nyitókonferenciáját. A „Élet-tér” című pályázati projekt középpontjában a fiatalok, a család és a kisközösség állnak. A Nevelők Háza Egyesület és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Pécsi Csoport Csilla Gondviselés Háza közös kezdeményezése két éven át, összesen hatszáz embernek igyekszik segíteni. 

A két szervezet „Élet-tér” – komplex szolgáltatások és közösségi kezdeményezések támogatása a pécsi családok jólétéért című, TÁMOP-5.5.1.B-11/2-2011-0322 azonosító számú pályázata nyert támogatást. Közel 45 millió forintot fordíthatnak arra, hogy elősegítsék a fiatalok felelős párválasztását, javítsanak a házasságkötéssel és a gyermekvállalással kapcsolatos általános szemléleten, s hozzájáruljanak a kisgyermekes családok életminőségének javulásához, a munka és a család összeegyeztetésével küzdők problémáinak megoldásához. A konzorciumi partnerek emellett helyi kisközösségek kialakításában, aktivizálásában, összetartó erejük növelésében is szerepet vállalnak. Sőt, további együttműködő szervezeteket, munkáltatókat, a minél szélesebb nyilvánosságot is igyekeznek bevonni a programba, hogy az ezen területeket érintő társadalmi szemléletváltást is előmozdítsák.

Ahogy az a nyitókonferencián is elhangzott, június 1-jétől a következő két éven át komplex szolgáltatást nyújtó családi információs pontok, rendszeres klubfoglalkozások (Baba-Mama klub és Gyermekkuckó, Menedék ifjúsági klub, „Mindennapi praktikáink” klub, valamint Sansz filmklub), tematikus csoportok (szülésfelkészítő tréningtől az „Újra dolgozunk…” foglalkozásig) és közösségi önsegítő hálózatok működnek majd, továbbá „Élet-tér” közösségi napok és  közösségi falfestés is szerepelnek a tervek között.

Koska Éva projektmenedzser szerint lényeges elem az is, hogy a főbb programokra Pécs különböző városrészeiben kerül sor: – A belvárosban található Civil Közösségek Háza éppúgy szerepel az állandó helyszínek között, mint a meglehetősen szolgáltatáshiányos keleti városrész: Györgytelep és Gyárváros – mondja. – Biztosan igen különböző szociokulturális hátterű családokkal is dolgozunk majd – ráadásul nemcsak a programok, de a helyszínek közötti átjárhatóságot is szeretnénk megteremteni, vagyis a szóbanforgó családok, kisközösségek egymás problémáit, örömeit és mindennapjait is megismerhetik. Sarokpontja a projektnek továbbá, hogy a szolgáltatások a család minden tagjára irányulnak, így a szociális segítő munka komplexen – a család összetartó erejét növelve – valósulhat meg.

A Nevelők Háza Egyesület ügyvezető igazgatója szerint az „Élet-tér” legfőbb erénye éppen az, hogy itt mindenki az egyes megvalósulási helyszíneken, ugyanazon szakemberektől ugyanazt a szolgáltatást kapja – persze az igényei, szükségletei alapján. Vincze Csilla Anna úgy fogalmaz: azt szeretnék, hogy a két év során bevont fiatalok, családok, kisközösségek minél összetartóbbá váljanak, s amely problémájukat lehet, azt egymást segítve, helyben is meg tudják oldani. De emellett érezhessék azt is, hogy az őket körülvevő közösség, a helyi társadalom, a munkáltatók is elfogadóbban viszonyulnak hozzájuk, mint korábban.

További információ: Koska Éva projektmenedzser (+36 20 433 4403)

Nevelők Háza Egyesület 

Cím: 7624 Pécs, Szent István tér 17.

Email: elet-ter.belvaros@ckh.hu

 www.ckh.hu

 www.ujszechenyiterv.gov.hu