Magyar Bronz Érdemkereszt a Szoceg két dolgozójának – A szociális ágazatból országosan összesen hárman kaptak állami kitüntetést

Augusztus 20-a apropóján a pécsi székhelyű Szoceg Szociális és Egészségügyi Nonprofit Kft. két munkatársa is rangos elismerést, a köztársasági elnök által adományozott Magyar Bronz Érdemkeresztet vehetett át Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől. Mindketten Szigetváron, a dr. Raksányi Árpád Integrált Szociális Intézmény Időskorúak Otthonában dolgoznak. 

Boskovics Sándorné gondozónő, Gagyi Éva mentálhigiénés asszisztens – a Dél-Dunántúlról ők ketten kapták meg az elismerést. Közös még bennük, hogy egyaránt 23 éve vannak a pályán. Munkáltatójuk a sokéves áldozatkész tevékenységük elismeréseként terjesztette fel őket a kitüntetésre.

– Nem mindenkivel esik meg a pályafutása során, hogy ilyen rangos kitüntetés adjon erőt a további munkájához! Nagyon jólesett – mondja Boskovics Sándorné. A gondozónőnek mindennapi feladata az idősek etetése, mosdatása, öltöztetése – de úgy fogalmaz, a munkaköre jóval szélesebb ennél: – Mindnyájukat ismerem, hiszen nap mint nap kapcsolatban vagyok velük. Az ellátásuk közben, meg főleg esténként sokat beszélgetünk, ismerem szinte mindegyikük életét. Bizalommal vannak irántam, és a visszajelzéseik, a szeretetük segít abban, hogy ezt a munkát ennyi év után is lelkesedéssel végezhessem.

Gagyi Éva mentálhigiénés asszisztens, sokrétű feladattal: amellett, hogy a fekvőbetegeknek heti kétszer bevásárol, foglalkozásokat is tart, az időseknek rendszeresen felolvas, sőt, gyógytornára, gyógymasszázsra is járnak hozzá. – Az idős embereknek sokszor nem könnyű lelkileg feldolgozniuk, hogy bentlakásos intézménybe kerültek, s valószínűleg ott is töltik életük hátralévő részét. Mi aztán sokféleképpen igyekszünk otthonosabbá, kényelmesebbé, teljesebbé tenni, megkönnyíteni az ittlétüket, az életüket. Felemelő érzés számomra, hogy minden nap segíthetek ezeknek az elesett embereknek – mondja –, és persze örülök, amikor máshonnét is megerősítik, hogy jól végzem a munkám.

A Szoceg Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója szerint e kitüntetéseknek egyébként is fontos üzenete van: – Nagy megtiszteltetés a Szocegnek, a szigetvári intézménynek és az egész szociális ellátórendszernek is, hogy a művészek, professzorok, különféle vezetők mellett végre egyszerű kétkezi dolgozók is kaphattak állami kitüntetést, ezáltal is elismervén az emberekért, szinte mindegyikünk családját érintő segítő tevékenységet végző, a szociális területen gyakran nehéz megpróbáltatásokban is kitartó kiváló kollégák példaértékű munkáját – fogalmaz Kocsis József.

A Szoceg Nonprofit Kft. az igényes és szakszerű, az emberi értékrenden alapuló szociális ellátások szolgáltatója. 2006 óta működik. Az a küldetése, hogy szociális alapszolgáltatásokat és szakosított ellátásokat nyújtson a dél-dunántúli régióból érkező, valamint a Baranya és Tolna megye több mint 120 településén lakó rászorulók számára. Jelenleg 10 bentlakásos és 15 nappali ellátást nyújtó intézményt tart fenn, feladatainak jelentősebb részét azonban a szociális alapellátások biztosítása teszi ki: ilyen az étkeztetés, a házi segítségnyújtás, a nappali ellátás, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, valamint a családsegítő és gyermekjóléti feladatok ellátása is.