Siker koronázta a Wallenberget! Nemzetközi elismeréseket vívott ki magának a Magyarországi Német Színház

„A 2011/2012-es évad kiemelkedő produkciója“ – Salzburg tartomány e különdíjában részesült a Wallenberg című színházi előadás – mégpedig röviddel a berlini Admiralspalast-ban előadott nagysikerű vendégjáték után! A Wallenberg a szekszárdi Magyarországi Német Színház (a DBU) és a salzburgi TheaterOffensive társulatának koprodukciója. Az Ernst Pichler drámája nyomán színre vitt darab a svéd diplomata, Raoul Wallenberg életét dolgozza fel, aki zsidók ezreit mentette meg a holokauszttól.

– A két társulat nagyszerűen és sikeresen dolgozott együtt a Wallenbergen – mondja Frank Ildikó, a Magyarországi Német Színház igazgatója. – Nagyszerűnek azért nevezem, mert sikerült az előadásban az osztrák kollégáinkkal egységes társulatként működnünk. Különösen sikeresnek pedig azért mondanám az együttműködést, mert ezzel a darabbal egyedülálló nemzetközi eredményeket értünk el.

Novemberben tartották Berlinben a Német-Magyar Fórumot, annak keretében vendégszerepelt a produkcióval a két színház társulata a berlini Admiralspalast-ban. A mintegy 450 fős közönséget lenyűgözte az előadás. Hartmut Koschyk, egy külhoni német kulturális kapcsolatokért felelős németországi egyesület elnöke köszöntőjében méltatta a színvonalas előadást. Hangsúlyozta, nem szabad elfelejtenünk a Raoul Wallenberghez hasonló hősök emberségességét, áldozatkészségét és civil kurázsiját, hiszen azok a legsötétebb időkben ezreknek szolgáltak fényként. – Olyan Európán dolgozunk, amelyben különösen óvjuk a nemzeti, vallási és etnikai kisebbségeket – mondta Koschyk. – Ez a Wallenberg című előadás kultúrpolitikai üzenete. Szeretném, ha ez a színházi est sokunkat elgondolkodtatna. Remélem, hogy a mostanihoz hasonló időkben, amikor Európa felett borús az ég, a Wallenberghez hasonló emberek példájából erőt tudunk meríteni, és a mai Európa kisebb kihívásaival bátran szembe tudunk nézni!

A német fővárosban elért sikerek után a szekszárdi színház újabb örömteli hírt kapott: a Wallenbergnek ítélték oda Salzburg tartomány az „A 2011/2012-es évad kiemelkedő produkciója“ különdíját. Ez a siker Frank Ildikó szerint nagyon értékes, hiszen a Wallenberg az első produkció, amellyel a DBU nemzetközi elismerést vívott ki. A legnagyobb dolog ebben pedig az – mondja az igazgatónő, hogy ez az eredmény is megerősíti a színház azon törekvését, hogy elismert nemzetközi műhellyé válhasson.