VERSENYEZZÜNK EGYMÁSSAL, HOGY VERSENYEZHESSÜNK MÁSOKKAL! PÉLDAÉRTÉKŰ ÖSSZEFOGÁS A PÉCSI KOCH VALÉRIA ISKOLAKÖZPONTBAN

Széleskörű összefogás indult a magyarországi németek pécsi oktatási központjában: tanárok, diákok és szülők együtt küzdenek azért, hogy az iskola jobb sportolási lehetőségeket biztosíthasson a tanulói számára. Abban bíznak, hogy akár már 2013 tavaszán elkészülhet a közösen megálmodott új sportlétesítmények egy része.

„Versenyezzünk egymással, hogy versenyezhessünk másokkal!”- ez lett a mottója a pécsi iskolaközpontban nemrég indult, példaértékű kezdeményezésnek. Az összefogás célja, hogy új műanyag borítású, 2×60 méteres futósávja és ahhoz kapcsolódó távolugrógödre, valamint kültéri kosárlabda- és strandröplabda-pályája legyen az intézménynek. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, az iskola testnevelő tanárai nagy ötlettel álltak elő: – Mostantól rendszeresen különféle sportprogramokat szervezünk – mondja Lantosné Csősz Edit, a testnevelők munkaközösségének vezetője. – Ezekre meghívjuk a diákjainkat és azok szüleit. Jó móka lesz ez mindenkinek! És hogy hogyan is lesznek ebből sportlétesítmények? Minden alkalommal minimális részvételi díjat szedünk a programon résztvevőktől. Az ebből befolyó összeget kizárólag erre a célra fordítjuk majd.

– Sem a piros riasztás, sem a hófúvás és jég nem tántorított el minket a túrázástól – meséli a 10. osztályos Zirstein Gerda a múlt hétvégi mecseki kirándulásról. – A gyönyörű havas táj feledtetett velünk fáradtságos és hideget. A hat kilométeres túra végén remek zárása volt a napnak a közösen elkortyolt forró tea. Nagyon jó nap volt, bármikor megismételném még egyszer!

Facebook-oldal, szülői fórum és sok közös ötletelés – a kezdeményezés felpezsdítette az iskola közösségi életét. Egyre több szülő ajánlja fel a segítségét – ki-ki a maga módján. Van, aki sódert, faanyagot ígért a majdani építkezéshez, más fűmagot az újrafüvesítéshez. Akad, aki a földmunkák elvégzését vállalta magára, és van, aki pénzt ajánlott fel. A kialakítandó pályák mérnöki terveit is az egyik szülő készíti majd el. Sőt, az egyetem sportszervező szakos hallgatói is segítenek, mégpedig a versenyek szervezésében.

A testnevelők az intézmény gimnazistáit is tevőlegesen bevonták a kezdeményezésbe. Pályázatot hirdettek nekik: tervezzék meg ők maguk az iskola sportpólóját. – Öt pályamű érkezett a felhívásra – mondja Lantosné Csősz Edit. – Tanulóinkkal közösen választottuk ki közülük a két legjobbat. A diákok több mint fele rendelt is már a készülő pólókból! A kisebbeké színes és vidám lesz, a gimnazisták zsebes-kapucnis változata pedig inkább divatos.

A testnevelők remélik, hogy minél többen viselik majd büszkén az összefogást jelképező ruhadarabot. Azt ígérik, alkalom lesz rá bőven! A legközelebbi közösségi rendezvényt ugyanis már most szombatra tervezik: a családi sportnapon diákok és szüleik közösen tehetik próbára ügyességüket és állóképességüket az iskola sportcsarnokában.