Különóra az iskolákban – Turnéprodukcióra készül a Magyarországi Német Színház

Mindenekelőtt középiskolásoknak készíti legújabb darabját a Magyarországi Német Színház (DBU). A különóra – ez a címe az egyfelvonásos „komikus drámának”, amely egy professzor és tanítványa példáján keresztül mutatja be a kommunikációban rejlő lehetőségeket és határokat. A szekszárdi teátrum az előadással országos turnéra készül.

Eugéne Ionescu, a darab román szerzője maga is „tragikus komédiaként” határozta meg A különóra című művének műfaját. Egyik főszereplője, az ifjú tanítvány, a doktorátus letételére készül, miközben még a matematikai alapműveletekkel sincsen tisztában. A gyámoltalannak tűnő tanár megrészegül saját fölényétől, szóáradatával terrorizálja tanítványát, végül már nem képes uralkodni ösztönein.

– Szó sincs arról, hogy az előadás az iskoláról szólna – hangsúlyozza Frank Ildikó, a színház igazgatónője. – Sokkal inkább egy különóra ez az életről, a diktatúráról. A DBU célja a darabbal az, hogy a közönségünk elgondolkozzon, vajon milyen körülmények vezethetnek odáig, hogy egy diktátor mást terrorizálhasson, miközben ő maga is híján van mindenféle jó képességnek.

A Magyarországi Német Színház A különórát mindenekelőtt középiskolákban tervezi játszani. Elsődleges célcsoportja a tizenegy-, tizenkettedikes korosztály, és közülük is azok a diákok, akik jól beszélnek németül és megértik az abszurd színjátszás lényegét. A rendező szerint az előadás minden részletét tudatosan úgy készítették elő, hogy azt könnyű legyen vendégségben is bemutatni. – A díszlet tíz perc alatt bárhol felállítható – mondja Florin Gabriel Ionescu -, az előadás nagyon kevés technikát igényel, és mindössze három színész szerepel benne.

A teátrum társulata fontosnak tartja, hogy a darab üzenetét megértse a fiatal közönség. Ezért azt tervezik, hogy az iskolákat minden alkalommal előre felkészítik az előadásra: amikor egy intézmény meghívja magához a darabot, A különóra problematikájának könnyebb megértése érdekében előre összeállított háttéranyagot kap a színháztól. A rendező és színészei remélik, hogy produkció hatására mind több fiatal gondolkozik majd el a kommunikáció lehetőségeinek és határainak kérdéséről.