ÖNBIZALOMMAL ÉS ÖNÉLETRAJZZAL – VÉGET ÉRT A MUNKAERŐ-PIACI ÉS ÁLLÁSKERESÉSI TRÉNING A T.É.T.-BEN

Priusszal munkát találni – nem könnyű feladat! Sőt, azoknak a szakembereknek sem kis kihívás, akik a büntetett előéletű embereknek igyekeznek ebben segíteni. A „Tudás-Érték-Tapasztalat” (T.É.T.) elnevezésű integrációs program munkaerő-piaci és álláskeresési tréninget kínált pártfogó felügyelet alatt álló baranyai bűnelkövetőknek. Mi több, mostanra már OKJ-s szakmát is adott a kezükbe.

– Csalásért felfüggesztettet kaptam. Nem hobbiból bűnöztem, a megélhetésem múlott rajta – avat be a múltjába a 24 éves Mariann. – Bár nem vagyok büszke rá, ma már tudom, hogy ha akkoriban nem követem el azt a bűncselekményt, nem vehetek részt a T.É.T. programban, s most nem állna ennyi segítő ember mögöttem, nem venne új irányt az életem.

Mariann a T.É.T.-ben több társával együtt szakmát szerzett – ő például takarítónak tanult, majd kéthetes munkaerő-piaci és álláskeresési tréningen vett részt. A fiatal nő azt mondja, élete lehetősége volt ez, és ennek megfelelően komolyan is vette: – Már az elején, amikor adódott a lehetőség, megfogadtam, hogy ki szeretném tanulni a takarító szakmát, ötösre fogok vizsgázni, és vállalkozó szeretnék lenni. Ez a mostani tréning rengeteg önbizalmat adott nekem. A sok érdekes feladat rávezetett arra, hogy több vagyok annál, amennyinek eddig gondoltam magam. És mostantól például már egy tisztességes önéletrajzot is meg tudok írni – olyat, amelyre a munkaadók is felnézhetnek majd.

A kéthetes tréninget Niedermüller Renáta Johanna tartotta. A szakember azt mondja, először olyan ismereteket igyekezett átadni a résztvevőknek, amelyek segítségével jobban átlátják az aktuális munkaerő-piaci helyzetet, a saját esélyeiket, a munkáltatók elvárásait. Erre a tudásra épült aztán a második blokk, amelynek során a résztvevők többek között önéletrajzot írtak, állásinterjún előforduló helyzeteket gyakoroltak, vagy épp munkajogi ismereteket kaptak. A legfontosabb mégis – állítja a tréner – az önismereti rész volt: – Én nem mentek fel senkit az alól, amit bűnözőként tett, de nálam mindnyájan tiszta lappal indultak. Érezték is ők ezt, hiszen már a legelején oldódott az az érzésük, amihez egyébként ők már hozzászoktak, nevezetesen, hogy mindenki megbélyegzettként néz rájuk. Az egyik legnagyobb meglepetés számomra az volt, hogy kiderítettük: a csoport mintegy 80%-a szociális érdeklődésű, jellemző rájuk a segítő szándékú megnyilvánulás. Klassz volt látni, amint a nagyon nehéz helyzetben lévő segíti a még nehezebb helyzetben lévőt.

A tréning sikerességéhez nagyban hozzájárult, hogy a résztvevők mindnyájan hasonló múlttal rendelkeznek, hasonló közegből származnak. Bátrabban és nyíltabban mertek beszélni az életükről, a börtönben eltöltött időről. Niedermüller Renáta Johanna hozzátette, felkészítette a tréningen résztvevőket arra, hogy a munkaadók valószínűleg nem fogják tárt karokkal várni őket. Azonban azt mondja, hogy a rájuk jellemző, az átlagosnál jobb fizikai erőnlét és kommunikációs készség mindenképpen a javukra válhat a majdani munkahelyükön.

A „Tudás-Érték-Tapasztalat” elnevezésű, TÁMOP 5.6.1.A-11/2-2011-009 azonosítószámú integrációs program 109 115 550 forintos pályázati támogatás segítségével valósul meg.  Komoly szakembergárda 32 hónapon át segíti a baranyai bűnelkövetőket, hogy azok szakmát szerezzenek, munkába álljanak, és végleg felhagyjanak törvénytelen életmódjukkal. A projekt megvalósítói a pécsi Ifjúságért Egyesület és konzorciumi partnerei, a Baranya Ifjúságáért Nonprofit Kft. és a Dél-Dunántúli Regionális Forrásközpont Nonprofit Kft., valamint számos szakmai együttműködő partner.