NINCS TÖBBÉ KIÖNTÉS – MEGÚJULT BORJÁD CSAPADÉKVÍZ-ELVEZETŐ RENDSZERE

Se ember, se ingatlan nincs többé veszélyben a Baranya megyei Borjádon akkor, ha nagyobb mennyiségű csapadék hullik a falura. Elkészült ugyanis a falu felújított csapadékvíz-elvezető rendszere. A most befejeződött beruházás sok éve húzódó problémára jelent végre megoldást.

Évek óta komoly gondot okozott Borjádon, ha jött egy-egy nagyobb esőzés. Az elavult, eltömődött csatornarendszer és az árkok nem tudták elvezetni a vizet, és ez több alkalommal is kárt okozott az ingatlanokban. Sőt, előfordult olyan is, hogy egy hirtelen lezúduló zivatar következtében térdig érő víz gyülemlett fel a szuterénokban.

A község 2012-ben pályázott, és a „Borjád község vízrendezése” című pályázatával a Dél-Dunántúli Operatív Programnak köszönhetően 70.929.185 forintos támogatást nyert el. A vízrendezési munkálatokat tavaly októberben kezdték meg – és szűk hat hónap alatt véget is ért a fejlesztés. A régen várt beruházás során a meglévő zárt csatornákat átépítették, a jelenlegi földmedrű árkok helyett pedig burkolt csapadékvíz-elvezetőket alakítottak ki. A község négy utcáját tették ezzel rendbe.

– A munkálatok jó ütemben haladtak, teljesen a tervek szerint – mondja Schäffer Tibor János, a falu polgármestere. – A „főpróba” most zajlik, hiszen az idei tavaszelőn a szokásosnál több csapadék hullott. Úgy néz ki, a rendszer jól bírja a terhelést. A lakosokkal beszélgetve meggyőződtem róla, hogy érdemes volt belevágni a korszerűsítésbe. Az emberek ugyanis megnyugodtak, hogy többé már nem kell félteniük a házaikat akkor sem, ha egyszerre sok csapadék hullik.

Borjád település a Dél-Baranyai-dombságon található. Ezen a környéken a felszínt észak-déli irányban kialakult völgyek szabdalják, a völgyekben patakmedrek alakultak ki. Borjád a Karasica vízgyűjtő területéhez tartozik, földrajzi fekvése különösen indokolttá tette a csapadékvíz-elvezető rendszer korszerűsítését. A beruházásnak köszönhetően mintegy négyszáz ember élete vált biztonságosabbá és komfortosabbá.