Májustól vár az Élményvár Pécsváradon

Lendületesen halad a pécsváradi vár felújítása. A közel 300 millió forintos pályázati támogatás révén különleges, bencés élményközpont formálódik a Mecsekalján.

„Élmény vár Szent István és a bencések korában a Pécsváradi Élményvárban” – ezt a címet viseli, már önmagában is látogatócsalogatóan a várfelújító projekt, amely tavaly ősszel vette kezdetét. A beruházás a tervezett ütemezés szerint zajlik, és mostanra máris látványos a változás: – A zarándokszállást immár új tető fedi, odabent pedig mind a víz- és villany-alapszerelés, mind az internet és a tévé bekábelezése véget ért – mondja Gászné Bősz Bernadett, a városmarketing munkatársa. – Az épület második szintjén több helyiség egybenyitásával elkészült a nagy zarándokszoba. Azon az emeleten már minden ablakot kicseréltek, rövidesen valamennyi szoba gipszkartonozása is befejeződik, és a fürdők felújítása is a vége felé jár. Mindemellett jól haladnak az egyéb munkálatok is: a majdani bencés gyógyhelyen elkezdték a sókamra és az illatkamra kialakítását, s azon az alagsori szinten célegyenesbe ért a teljes gépészeti és villamos hálózat-felújítás. A palotaszárny felújítása ugyancsak elindult, így a beruházás jelenlegi állását látva úgy gondoljuk, májusban már megnyílhat az élményvár a látogatók előtt.

A több mint ezer éves történettel büszkélkedhető pécsváradi vár rekonstrukciója a viszonylag magas üzemeltetési költségei és az egyre romló állaga miatt vált szükségessé. A sikeres uniós pályázat révén eredeti állapotába állítják vissza, akadálymentesítik, majd modern funkciókkal és szolgáltatási elemekkel töltik fel. Főként a vár első lakói, a bencések élete elevenedik meg benne: az érdeklődők a turisztikai attrakció keretében egyebek mellett bencés gyógyteázó és gyógyfőzet-készítő interaktív helyiségbe, korabeli látványkonyhába és látvány-kovácsműhelybe, íjászpályára, gyógynövénykertbe, „Vak Béla trónjához”, sőt a múzeumban kiállítandó Szent Korona-másolathoz is ellátogathatnak. Ráadásul amennyiben kedvük tartja, a vár igényes, korszerűen felszerelt szobáiban meg is szállhatnak, hogy aztán csak másnap utazzanak haza, vagy az előtt akár a környék számtalan egyéb nevezetessége, érdekessége némelyikét is felkeressék még. A pécsváradi vár úgy már nem is csak önmagában válik majd élményközponttá, de térségi szempontból is azzá lehet.

A nyolc új munkahelyet is teremtő, „Élmény vár Szent István és a bencések korában a Pécsváradi Élményvárban” című, DDOP-2.1.1/A.B-12-2012-0055 azonosítószámú projekt az Új Széchenyi Terv Dél-Dunántúli Operatív Programja keretében valósul meg, 287.395.180 forintos pályázati támogatás segítségével. A projekt a tervek szerint 2014. június 30-ával zárul.