BŐSÉGES TERMÉST HOZTAK AZ EGÉSZSÉGPALÁNTÁK – TÍZ HÓNAPON ÁT AZ EGÉSZSÉGES ÉLETMÓDOT NÉPSZERŰSÍTETTÉK PÉCSETT

Mintegy négy-ötezer pécsi kisgyermek és felnőtt ügyel eztán jobban az egészséges életmódra – legalábbis ezt remélik a Kicsikék Alapítvány munkatársai, akik a cél érdekében – uniós pályázati támogatás segítségével – tíz hónapon át programok tucatjait szervezték. Mindenekelőtt pécsi bölcsődéseknek, azok családtagjainak, valamint a bölcsődei dolgozóknak szánták a számtalan ingyenes szolgáltatást, de emellett bárki csatlakozhatott a különféle kezdeményezéseikhez. A projekt gyermekprogramokkal tarkított egészségnappal zárult a Németh László utcai Kicsi Kék Bölcsődében.

A bölcsőde udvara és előtere különleges játszóházzá varázsolódott: ugrálóvár helyett élményösvény várta a gyerekeket, amelyen mezítláb végigjárva a lúdtalpas lábboltozatuk erősödött; arcfestés helyett fogkefét adtak a picik kezébe, megmutatva nekik a helyes fogmosás technikáját; a zsákbamacska is más volt ezúttal, hiszen kukorica- és búzaszemek között, úgynevezett terményturkálóban kutathattak játékok után. Csipsz és csoki helyett pedig tartósítószer nélkül készített joghurtokat, sajtokat, gyümölcsleveket és -pépeket kóstolhattak, sőt, lufihajtogatás helyett – a gyapjú tapintásával ismerkedve – nemezelhettek. A felnőtteknek vércukorszint- és testzsírszázalék-mérést biztosítottak a szervezők, és aki kedvet kapott, kozmetikussal ki is sminkeltethette magát.

– Ez a mai nap jelképesen, néhány órában foglalta össze az elmúlt tíz hónapon át tartó, úgynevezett Palánta Programunkat – mondja dr. Torma Lászlóné szakmai vezető, a Kicsi Kék Bölcsőde vezetője. – Ezzel méltóképpen zárjuk le a projektünket, amely a várakozásainkat felülmúlva sikerült. Az igényeket előzetesen felmérve úgy gondoltuk, hogy körülbelül nyolcszáz embert tudunk majd bevonni a programjainkba. Nem hittük volna, hogy nyolcszáz helyett négy-ötezren lesznek! Hadd emeljek ki néhány különlegesen jól sikerült programot! Két bentlakásos életmód-tábort szerveztünk – az egyiket a pécsi bölcsődék dolgozóinak, a másikat pedig olyan családoknak, ahol az édesanyák babáikkal családok átmeneti otthonában laknak. A segítségünkkel az édesapákkal együtt tölthettek néhány önfeledt napot, természetjáráson, gyógynövény-gyűjtésen, különféle csoportfoglalkozásokon vehettek részt. Kiemelkedően jók voltak a bölcsődés egészségheteink, a családi tornafoglalkozásaink, a kollégák imádták a nekik szervezett gerincvédő jógát, és a mindennapi stresszes munka, a család, gyakran az anyagi nehézségek miatt fáradt munkatársaink számára kifejezetten hasznosnak bizonyultak a stresszkezelő, kiégés elleni tréningjeink. És mindez csak egy szelete volt a kínálatunknak!

A programoknak három pécsi bölcsőde adott otthont, de városszerte minden kisgyermeknevelő intézmény részt vett rajtuk. A szakmai vezető szerint fontos, hogy a projekt segítségével a Pécs különböző városrészeiben dolgozó munkatársak jobban megismerték egymást, komoly szakmai eszmecserék folyhattak köztük. A szakemberek szerint egyébként is jó az együttműködés az intézmények között, hiszen mind a Kisgyermek Szociális Intézmények Igazgatósága alá tartoznak. A fenntartó Pécs Megyei Jogú Város Népjóléti és Sportbizottságának elnöke azt mondja, ez garantálja azt, hogy minden pécsi bölcsőde szakmailag egyirányba haladva, azonos színvonalat képviselve működjön, miközben természetesen az adott környezethez igazítva mind egyedi színezetet kap. Moór Eszter szerint nagyon fontosak a Palánta Programhoz hasonló kezdeményezések, hiszen a bölcsődei szolgáltatáson keresztül lehet a leghatékonyabban elérni a családokat: – Ezek komplett családoknak szóló programok, amelyeken a kisgyermekektől a nagyszülőkig, akár még a szomszédokig rengetegen vesznek részt. Ez azért fontos, mert ezáltal a picik mellett a felnőttekhez is elérnek az üzeneteink. Ők azok ugyanis, akik a megelőzést, az egészséges életmódot be tudják építeni családjaik életébe.

A Palánta Program – hogy gyermekeinknek az egészség természetes legyen (TÁMOP-6.1.2/11/1) elnevezésű projekt uniós pályázati támogatás segítségével több tucatnyi szolgáltatást kínált Pécsett, amelyek különböző csatornákat igénybe véve mind az egészséges életmódra nevelést célozták meg. A projekt gazdája a Kicsikék Alapítvány volt.