Széleskörűen segített az áldozattá válás megelőzésében a „SZMÖRE” projekt

Zárásához érkezett az a kétéves pályázati program, amely az áldozatvédelem és az áldozattá válás megelőzése jegyében zajlott Baranya megyében. A „SZMÖRE – Személy- és vagyonvédelemért Mozgalom Önkéntes Reflexív Együttműködéssel” elnevezésű projekt a széleskörű partneri összefogásnak köszönhetően több mint kétezer emberhez ért el.

A „SZMÖRE” példaértékű programként indult 2012 őszén, abban a reményben, hogy célterületein jelentős mértékben hozzájárul az emberek biztonságérzetének javításához – ezzel pedig utat mutat más városok, megyék számára is. A projekt kiemelt célja az volt, hogy a Baranya megyében működő civil szervezetek, államigazgatási szervezetek, önkéntesek és az áldozatsegítő szolgálat hálózatainak helyi összekapcsolásával az áldozatok igényeihez illeszkedő, hiánypótló szolgáltatási rendszert alakítson ki. További cél volt a társadalmi bűnmegelőzés és a reintegráció területén kialakított jó gyakorlatok elterjesztése, sztenderdizálása, valamint új, innovatív elemek kidolgozása és beágyazása.

A „SZMÖRE” projekt a potenciális áldozatok felkészítését és az áldozattá vált személyeknek biztosított szolgáltatások fejlesztését – a komplex és eredményes beavatkozás érdekében – az áldozatok környezetében élők és a velük kapcsolatba kerülő szakmai szervezetek közötti együttműködés erősítésén keresztül, a biztonságérzet fokozásával és a bűncselekmények prevenciójával az áldozattá válás, a másodlagos viktimizáció megelőzését kívánta elősegíteni.

A „SZMÖRE” projekt a TÁMOP 5.6.1.C-11/2-2011-0014 pályázat keretében, 80.077.429 Ft-os támogatásból valósult meg. A projekt kedvezményezettje a RegioLine Nonprofit Kft., fő együttműködő partnerei pedig a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság valamint a Baranya Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálata.

A partnerek szoros együttműködésének eredményeképp létrejött módszertani központ kétéves munkájának eredményeit a 2014. július 25-én, Pécsett megrendezendő záró rendezvény keretében összegzik.

Amint azt dr. Fűtő Mihály, a program szakmai vezetője elmondta, elsősorban Pécs keleti városrészére és a sellyei kistérségre fókuszáltak. Kiemelten a 60 év feletti és a 14-29 éves korosztály köréből kikerülő áldozatoknak segítettek különféle traumák feldolgozásában, nehéz élethelyzeteik megoldásában. A veszélyzónában élőket számos prevenciós programmal szólították meg és készítették fel arra, hogyan kerülhetik el nagyobb eséllyel, hogy bűncselekmény elszenvedőivé váljanak. A projekt során indított széleskörű tájékoztatással (filmmel, kiadványokkal, plakátokkal, szórólapokkal, internetes anyagokkal, stb.), a célcsoportok aktív bevonása valósulhatott meg. Foglakozásokat tartottak számukra, kezdve a bűnmegelőzési workshopoktól, a kistérségi roadshow-kon át egészen a „trükkös lopás” esetmegbeszélésekig. Programokat szerveztek a projekt pécsi bázisán, de rendszeresen kitelepültek iskolákba, idősotthonokba, sőt még falunapra is.

A „SZMÖRE” szakmai stábja (amelyben pszichológus és mentálhigiénés szakember is dolgozott) együttműködő partnerhálózatot épített ki azon szervezetekkel, amelyek munkatársai az áldozatvédelem és -segítés terén tevékenykednek. A közel 50 partnerrel, köztük önkormányzatokkal, iskolákkal, ifjúsági és nyugdíjas egyesületekkel, polgárőr szervezetekkel és családsegítő szolgálattal való közös gondolkodás eredménye, hogy egy komplex, az áldozatok számára könnyen elérhető segítő szolgáltatási háló szövődött, amely hosszú távon hatékonyabbá és eredményesebbé teheti az áldozatsegítő szolgáltatások munkáját.

Most, a zárórendezvény napján dr. Fűtő Mihály azt mondja, hogy példaértékű az összefogás, amely a szakmai szervezetek között elindult. Közös céljuk lehet az, hogy a felépült rendszert a partnerek továbbfejlesszék, és még több szolgáltatás összekapcsolásával tovább segítsék az áldozatokat.