Indulhat a Siófokot és vonzáskörzetét érintő szennyvíz-beruházás

Aláírták a kivitelezői szerződést Siófokon, megkezdődhet a beruházás „A siófoki szennyvízelvezetési agglomeráció szennyvízgyűjtése és szennyvíztisztítása” című projekt keretében. Az 5,921 milliárd forintos pályázati támogatással megvalósuló fejlesztés fő célja az, hogy hosszú távon megoldódjon a térségbéli települések szennyvizeinek ártalommentes elhelyezése.

A programba bevont Siófok, Balatonendréd, Balatonföldvár és Zamárdi is olyan település, ahol szükséges a fejlesztés: a szennyvíz kezelése megoldatlan, ellenőrizhetetlen, a környezetvédelmi jogszabályok előírásainak sem felel meg maradéktalanul. A pályázati projekt – egy új szennyvíztisztító telep és szennyvíz-elvezető csatornarendszerek kiépítése révén – megszünteti a talajvíz-szennyezést, a sérülékeny ivóvízbázisok veszélyeztetését, biztosítva a Balaton vízminőségének védelmét is. Ráadásul a jogszabályok szerint az üdülőrégióban csakis megfelelő szennyvíz-csatornázottságú helyeken adható ki építési engedély.

– Ez a projekt valójában 2005-ben kezdődött el, de egészen 2011-ig halott program volt – így fogalmazott a szerződéskötési ceremónián a kedvezményezett konzorcium egyik tagjának vezetője.  Hidvégi József, a Dél-Balatoni Szennyvízelvezetés és Tisztítás Megvalósítását Célzó Önkormányzati Társulás elnöke felidézte, hogy csak 2012-ben tudtak nekiállni az előkészítő szakasz lezárásának. Ám azóta gyorsan haladnak a feladatokkal: 2013 szeptemberében már a kivitelezés előkészítését kezdték el, most pedig a földmunkálatok is megindulhatnak. – Sikeres időszak ez – mondta -, elintéztük, hogy Siófok és vele a térség is új, korszerű, környezetbarát szennyvíztisztító telepet kapjon.

A konzorcium másik tagja, az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. részéről Nagypál Sándor ügyvezető szólt a jelenlévőkhöz. – Bízom benne, hogy fontos katalizátor-szerepet látunk majd el a projektben – fogalmazott, s ígéretet tett arra, hogy mindent megtesznek majd a szennyvízberuházás sikeres lebonyolítása érdekében.

– Most már megállíthatatlan lesz a projekt – ezzel kezdte mondandóját aztán Siófok polgármestere. Dr. Balázs Árpád is hangsúlyozta, hogy Siófokon kívül Balatonvilágostól Balatonszemesig, de még a Balaton mögötti településekig is nagyjelentőségi fejlesztés indul el. Hozzátette: a legmodernebb technológia bevezetése már pusztán azért is nélkülözhetetlen, mert stratégiai cél a Sió-csatorna és környéke idegenforgalmi fejlesztése – ahhoz pedig a szennyvíztisztító telepnek is kiválóan kell teljesítenie.

– A kivitelezői konzorciumot az Euroaszfalt Építő és Szolgáltató Kft., valamint a Colas Alterra Zrt. alkotja. Képviselőik a szerződéskötést követően egyebek mellett azt is elmondták, hogy a szóbanforgó szennyvíztisztító telep napi 20 ezer m3 kapacitású lesz.

Az „A siófoki szennyvízelvezetési agglomeráció szennyvízgyűjtése és szennyvíztisztítása” című projekt a KEOP-1.2.0/09-11-2012-0014 azonosítószámú, Környezet és Energia Operatív Program-pályázat keretében, 5,921 milliárd Ft-os európai uniós támogatásból valósul meg, 2015. október 31-ig tart. A kedvezményezett a NEFPI – Dél-Balaton Konzorcium, melynek az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft., valamint a Dél-Balatoni Szennyvízelvezetés és Tisztítás Megvalósítását Célzó Önkormányzati Társulás a tagjai.