A sportra koncentrál Komló

Komlón 2006 óta nincs érvényes sportkoncepció – ezen szeretne most változtatni az új önkormányzat. Az átalakulóban lévő sporttörvényhez is igazodó koncepciótól az önkormányzat a helyi sportélet fellendülését várja, emellett számos olyan pályázatnak is eleget tud tenni, amelynek a feltétele egy ilyen városi szintű szabályozás, elképzelés megléte.

Komlón mintegy öt éve „lejárt” a központi sportkoncepció; ezt újított meg az önkormányzat, amelyet a csütörtöki képviselőtestületi ülés is jóváhagyott.

– Helyi szakembereket kértünk fel a koncepció anyagának összeállításához, a főbb irányvonalak megalkotásához – mondta Kupás Tamás Levente alpolgármester. – Minderre az átalakulóban lévő sporttörvény miatt van szükség. A kormány tervei szerint ugyanis az úgynevezett „látványsportágak”, azaz a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda és a jégkorong kerülnek előnyös helyzetbe: ezek finanszírozási feltételeiben és lehetőségeiben lesz jókora előrelépés. Ennek hátterében az áll, hogy a cégek a 19%-os társasági adójuk alapját csökkenthetik majd a sporttámogatásokkal, legfeljebb annak 70%-ának megfelelő összegben. A sportkoncepcióra pedig azért van szükség, mert anélkül a támogatásra nem pályázhatunk.

– Másrészt eltökélt szándékunk, hogy a városi sportéletet fellendítsük, és egy világos, jól követhető, szakemberek által megalkotott és véleményezett koncepció mentén fejlesszük – tette hozzá Kupás Tamás Levente. – A koncepció részeként egy helyzetelemzés készült, és meghatároztuk a fejlesztési irányokat is: az iskolai és a diáksport területére, a versenysportra, a szabadidősportra és az utánpótlás területére koncentráltunk. Még egyszer szeretném hangsúlyozni: mindezt a helyi szakemberek bevonásával.

Az önkormányzat az információáramlás segítésére több „segédintézmény” létrehozását is tervezi: egy sportkerekasztal megalapítását, ahol a városi sportélet képviselőivel konzultálhatnak a további lépésekről, és egy sportirodát, ami a tájékoztatást és az információáramlást hivatott elősegíteni. Ez utóbbi hozná össze a kínálati és a keresleti oldalt teljeskörű eseménynaptárral és információszolgáltatással a városi sporteseményekről, sportolási lehetőségekről.