Népviseletekből nyílt kiállítás Mánfán

A hagyományoknak megfelelően, az önkormányzat épületének kultúrtermében megrendezett kiállítással vette kezdetét az idei „mánfai napok”.

Július 1-jén nyílt meg Papp Judit Elza zene- és táncpedagógus felbecsülhetetlen értékű magángyűjteményének egy szeletéből összeállított „Népviseletek” című kiállítás.

A rendezvény megnyitóján előbb a Misina táncegyüttes moldvai táncokból összeállított ízelítőjét láthatták a jelenlévők, majd Ladányi Lívis művésztanár gondolatait követően Papp Judit Elza röviden bemutatatta a kiállítás anyagát.

A kiállítótérben a  völgységi, kalocsai polgári viselettel párhuzamosan Galga-menti, sárközi és sióagárdi viseletek is láthatók. A hazai válogatást Felvidékről elsősorban rimóczi, Erdély területéről mezőségi, székelyföldi, továbbá moldvai és havasi román öltözetek egészítik ki.    

A gyűjtemény érdekessége, hogy a kiállított népviseletekben Papp Judit Elza néptáncos fellépései során, színpadon is bemutatkozott, sőt a szintén kiállított kalotaszegi viselet az esküvőjén –  menyasszonyi ruhaként –  is fontos szerephez jutott.