Mini-évad, maxi program: 3 nap alatt 6 színielőadás Szekszárdon. Kiemelt szerepet szán közönségének a Magyarországi Német Színház

Nagyszabású fesztivállal zárja az idei évadot a Magyarországi Német Színház. A szekszárdi teátrum három nap alatt hat előadással várja közönségét az úgynevezett Mini-évadon. A május 16-18. közti fesztiválhoz kapcsolódóan gyermek-rajzpályázatot és közönségszavazást is hirdet a színház. Aki mellé pedig odaszegődik a szerencse, az hamarosan akár a színházi kulisszák mögé is bepillanthat. 

Dráma, komédia, gyermek- és ifjúsági előadás – gazdag a Mini-évad kínálata: Ernst Pichler Wallenberg című drámája a salzburgi Theater (off)ensive-vel koprodukcióban, a Nyolckor a bárkánál és az Óz, a nagy varázsló című gyermekelőadások, Büchner Leonce és Léna című színdarabja alapján készült ifjúsági előadás, valamint két komédia: Bertolt Brecht Kispolgári nász című vígjátéka, valamint a zenés Déltengeri pince – ezeket mind színre viszik Szekszárdon a három nap alatt. A Mini-évadnak már komoly hagyománya van itt: immár kilencedik alkalommal rendezik meg, és évről-évre mind nagyobb sikerrel.

Frank Ildikó, a Magyarországi Német Színház fiatal igazgatónője azt mondja, a fesztiválra az előző évekhez hasonlóan idén is nagyszámú közönséget várnak: – A Mini-évaddal elsősorban azokat szólítjuk meg, akiknek nincs módjuk évente többször eljönni Szekszárdra, megnézni minden egyes új bemutatókat. Sok német vendégünk van ilyenkor, főleg színészeink családja, barátai, de a németül nem értő közönségre is számítunk, hiszen előadásainkat szinkrontolmács fordítja magyar nyelvre. A Mini-évad egyben fontos szakmai fórum is.

A fesztivál előadásait háromtagú szakmai zsűri kíséri figyelemmel. Az ítészek döntése alapján a fesztivál utolsó napján egyvalaki megkapja az „Évad színésze” címet. Újdonság idén, hogy a zsűri kritikáján túl a közönség véleményét is kikérik a darabokról: a színház a nézőket is szavazásra hívja. Aki látta valamennyi előadást, leadhatja szavazatát kedvenc színészére. Ezzel hozzájárulhat ahhoz, hogy a neki legjobban tetsző színész nyerje el a közönségdíjat. Ráadásul a szavazók között a záróesten értékes ajándékokat, sőt még kulisszajárást is kisorsolnak a szervezők. A teátrum társulata arra buzdítja a közönségét, hogy ezúttal szánjon a szokásosnál egy picivel több időt a színházlátogatásra, és nézze meg mind a hat előadást. Aki így tesz, annak garantáltan különleges színházi élményben lesz része, és mindössze négyezer forintot kell fizetnie a kedvezményes Mini-évad-bérletért.   

Frank Ildikó hangsúlyozza, nagyon fontos a színházának, hogy évről-évre igényes és szórakoztató gyermek- és ifjúsági darabokat is bemutassanak. Az idei évad nagy szenzációja az Óz, a nagy varázsló volt – közel ezer gyerek látta már. Mivel Dorothy, a Bádogember és barátaik kedves története bizonyára sok tanulsággal szolgált a gyerekeknek, a Mini-évad szervezői arra gondoltak, a picik ezúttal maguk is megoszthatnák gondolataikat a mesével kapcsolatban: – Rajzpályázatot hirdetünk általános iskolás gyerekeknek – mondja Frank Ildikó. – Arra kérjük őket, képzeljék bele magukat a darab főhősének szerepébe, és vessék papírra az elképzeléseiket. A beérkező képeket a Mini-évad ideje alatt kiállítjuk a színházunkban, sőt még az internetre is feltesszük! A legügyesebben alkotó gyerekeknek pedig természetesen tartogatunk egy-két remek ajándékot is. Nagyon várjuk a szebbnél-szebb rajzokat!

A Magyarországi Német Színház egyébként Szekszárd városközpontjának egyik legszebb épületében talált otthonra. Több mint negyedszázada létezik. Ez Tolna megye egyetlen teátruma, valamint Magyarország egyetlen professzionálisan működő német nyelvű színháza. Küldetése a német nyelv ápolása és közvetítése, valamint a hazai német kisebbség kulturális értékeinek megőrzése.