Önsegítés KÖR-ös körben – Jól sikerültek a közösségi önsegítés rendszeréről szóló rendezvények

Túlzott jelentőséget tulajdonítunk a pénznek, miközben forint szűkében is hozzájuthatnánk a legtöbb áruhoz, szolgáltatáshoz – ez derült ki egy hétvégi programon. A Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesület és a HÉT-KÖR (Hosszúhetényi Érték- és Természetvédő Kör) két előadásra és egy tréningre várta az érdeklődőket. Mindegyik rendezvény témája ugyanaz volt: a pénz szerepe a mai világban, a közösségen belüli együttműködés, és azáltal a gazdasági függőség csökkentésének lehetőségei.

Nemhiába tették a régiek oly sok dolgukat kalákában, hiszen a közösségi összefogás, az oda-vissza segítés igenis működőképes – röviden így foglalható össze a Nagycsaládosok KÖR-e (Közösségi Önsegítő Rendszere) hétvégi programjának üzenete. Szombaton Pécsett és Hosszúhetényben előadás, majd vasárnap Pécsett tréning várta azokat az érdeklődőket, akik szívesen elmélyültek a közösségi önsegítés rendszerének részleteiben. Ebben Almássy Tamás „másként-közgazdász” volt a segítségükre, aki a többi közt arra világított rá, hogy csupán megszokás, hogy pénzt használunk értékmérőnek, valójában azonban magának az árunak van értéke; a pénz önmagában nem ér semmit, ha azt nem tudjuk valamilyen termékre vagy szolgáltatásra cserélni.

A vasárnapi tréningen résztvevők egy piacot jelenítettek meg: négy embernek két-két áruja volt (kinek krumplija, kinek hagymája vagy sajtja), és összesen egy darab pénz volt forgalomban a rendszerben. A játék végére bebizonyosodott, hogy megcsinálható: mindenki elégedetten, a neki szükséges áruval térhetett haza a vásárlásból.

A közösségi önsegítő rendszer lényege, hogy egy-egy termék értékét nem forinthoz kötik. A fontos az, hogy bármi bármire cserélhető: villanyszerelés gyermekfelügyeletre, vagy akár pulóverkötés fizikakorrepetálásra. A rendszeren belül mindenki ért valamihez, és mindenkinek szüksége is van valamire. Ha pedig a kereslet és a kínálat találkozik egymással, „üzletkötésre” kerülhet sor. – Mi forint helyett Zengő Pengőben határozzuk meg egy-egy termék értékét – mondja a program szervezője. Várdainé Kiss Krisztina, a Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesülete régiós titkára szerint az ő szervezetükben már régóta és kiválóan működik az, hogy egymásnak segítenek, és mástól kapják vissza a segítséget – nem feltétlenül attól, akinek ők adták. Viszont ez eléggé behatárolja a lehetőségeket, ezért kifelé is nyitniuk kell, hogy minél több áru és szolgáltatás bevonható legyen a rendszerbe. Éppen ezért itt már értékmérőre is szükség van. –  Egy óra háztartási munka értéke a mi KÖR-ünkben 60, egy kiló kenyéré 25 Zengő Pengő. Az áruk, szolgáltatások értékét az üzletet kötő felek együttesen határozzák meg, mégpedig az előbb említett két támpont segítségével. Tagjaink egymás között csereberélnek, és ezáltal hozzájutnak ahhoz, amire szükségük van. Eközben pedig egyetlen forintot sem költöttek! A hétvégi programunkat azért szerveztük meg, hogy ezt a remekül működő rendszert minél több emberrel megismertessük.

A Nagycsaládosok KÖR-e reméli, hogy hamarosan még többen alkalmazzák majd a körcserés rendszert. Az ahhoz szükséges kezdő lendületet ők mindenesetre megadták. A KÖR pedig már a következő akcióját szervezi: a legközelebbi pécsi ASzPIK-on (Alkotói Piacon) az áruk akár Zengő Pengőért is gazdát cserélhetnek!