EZ MOST NEM A KÖNNYEBBIK VÉGE – MUNKÁT PRÓBÁLTAK KI A BŰNELKÖVETŐK

Takarító, parkgondozó, konyhai kisegítő, gyorséttermi eladó vagy szakács válhat azokból a pártfogó felügyelet alatt álló baranyai bűnelkövetőkből, akik bekapcsolódtak a „Tudás-Érték-Tapasztalat” (T.É.T.) elnevezésű integrációs programba. A szakmák tényleges elsajátítása előtt három napon át kipróbálhatták azokat. Ha elég kitartóak, és persze sikeresen le is vizsgáznak majd, akár már év végére OKJ-s bizonyítványt kaphatnak. Annak birtokában pedig nagyobb eséllyel lesz munkahelyük, így a bűnelkövető életmóddal remélhetőleg örökre leszámolnak.

-Úgy érzem, lesz bennem elég kitartás, végig fogom csinálni! – mondja Orsós János, aki úgy döntött, takarítónak tanul. – Azért ezt a szakmát választottam, mert egyáltalán nem értek hozzá, egy teljesen új dologgal ismerkedhetek meg. Sosem gondoltam volna, hogy ennyi fortélyt, ennyi elméleti-gyakorlati dolgot kell tudnia egy takarítónak! A legjobban azt várom, hogy végre a komolyabb takarítógépekkel is megismerkedhessünk.

Azokból pedig akad bőven – magyarázza az oktató -, hiszen a képzett takarítónak tudnia kell, hogy működik egy bevásárlóközpont sorai közt használandó dodzsem – ahogy azt a hallgatói elnevezték -, de például egy wellness-központ takarítójaként is el kell tudnia boldogulni. – A legtöbb ember számára a takarítás otthoni nemszeretem kötelezettséget jelent – mondja Kapitány Attiláné. – Az azonban annál sokkal több, sokkal színesebb! Nem lesz könnyű nekik, hiszen a mozdulatokon és a gépek működésén túl például a vegyszerek használatát is el kell sajátítaniuk. Igyekeztem azonban az első napon úgy bemutatni a hallgatóimnak ezt a szakmát, hogy mindjárt az elején fantáziát lássanak benne.

A tényleges OKJ-s képzések október 8-án indultak, s heti öt nap, körülbelül két hónapon át zajlanak. A végén minden hallgató elméleti és gyakorlati vizsgát tesz. A Baranya Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatának igazgatója szerint nagyon hatékony a T.É.T. integrációs program, hiszen jól kiegészíti a hatóság tevékenységét. Annak ugyanis arra nincs lehetősége, hogy szakmához – és végső soron akár munkahelyhez is – juttassa a társadalom legrosszabb esélyekkel induló rétegét. – A pártfogó felügyelet mint büntetőjogi intézkedés célja alapvetően a bűnismétlés kockázatának csökkentése – mondja Dr. Szeiberling Tamás. – Ezt a célt a pártfogoltak szükséges mértékű és következetes ellenőrzésével, valamint támogató tevékenységén keresztül éri el. Ez utóbbit egészíti ki a T.É.T. – az elkövetők társadalmi integrációjának alfája és omegája ugyanis a megélhetéshez szükséges feltételek – a lakhatás, az étkezés és a munkalehetőség – biztosítása.

A 109 millió forintos TÁMOP-támogatás révén a szakmai stáb 32 hónapon át segíti a pártfogoltakat, hogy azok felhagyjanak törvénytelen életmódjukkal, megváltozzanak, idővel munkába álljanak. A program célja továbbá az is, hogy a peremre szorultak és a társadalom ne kölcsönösen ellenségesen viszonyuljanak egymáshoz.