BELEADTAK APAIT… KÖZÖSSÉGI MŰHELY ALAKULT ÉDESAPÁKNAK PÉCSETT

Nem könnyű az édesanyáknak, amikor kisbabájuk születik! Viszont számos könyv, cikk és szakember igyekszik segítséget nyújtani nekik. De ki törődik eközben az édesapákkal? Ők vajon kivel oszthatják meg a bennük felmerülő kérdéseket, a feszültségeket és gondokat? Apának lenni a 21. században – vajon ez egyszerűen csak szép, vagy néha nehéz is tud lenni? Erre a központi témára fűzték fel beszélgetéssorozatukat fiatal édesapák Pécsett, a Civil Közösségek Házában. Közösségi műhely indult ugyanis számukra az „Élet-Tér” című projekt keretében.

Egy nő volt az ötletgazdája az Apának lenni a 21. században elnevezésű csoport elindításának, annak vezetését azonban már két férfi szakember vállalta. Mindketten maguk is gyakorló édesapák. Az egyikük, Nyirati András szakmája szerit közösségfejlesztő, egyébként pedig egy egyéves kislány édesapja.  – Sokféle csoportot vezettem már – mondja András -, de ilyet még soha! Kíváncsi voltam, hogy lesz-e egyáltalán érdeklődés ilyen lehetőség iránt, azaz hogy lesznek-e apák, akik hajlandóak a gondjaikról, örömeikről, érzelmekről egyelőre idegen emberek előtt beszélni. Hangsúlyoznom kell, hogy ez nem „defektes” apák megjavító-csoportja! Viszont nem is arról szól, hogy megfejtjük, hogyan kell a 21. században apának lenni. Egyszerűen azért találtuk mindezt ki, hogy megteremtsük a légkört arra, hogy erről a mindeddig nem túl kivesézett témáról jókat beszélgessünk.

Az első összejövetel elején minden résztvevő röviden elmesélte, miért is jött. Volt, aki arról számolt be, hogy legkisebb gyermeke megszületésekor a családjára addig jellemző harmónia megingott, és rájött, apa-szerepével tudatosan is kell törődnie. Volt, aki egy válság kellős közepén épp elköltözött feleségétől és gyermekeitől. Volt olyan is, aki azt mondta, mindennél jobban szereti gyermekeit és a feleségét, és úgy érzi, ennek fenntartásán folyamatosan „dolgoznia kell”.

A másik csoportvezető, Juhász Szabolcs pszichológusként dolgozik, és két gyermeke van. – Érdekes kettősség – magyarázza a többieknek -, hogy ezúttal a szakmaiság a személyes élményeimmel keveredik. Mivel az én gyermekeim még kicsik, az apaság útjának elején járok. Attól, hogy pszichológus vagyok, még én magam is csak tanulom ezt a szerepet. Apaságból annak idején ugyanis nem vizsgáztam az egyetemen.

A szervezők bíznak benne, hogy ebben a körben – vagy akár még újabb érdeklődőkkel kibővülve – rendszeresen tudnak majd találkozni. Bár kidolgoztak egy tartalmi vezérfonalat, nem gondolják bajnak, ha attól a beszélgetések során eltérnek. A lényeg, hogy alkalomról-alkalomra mindenki minél több kérdésére választ kaphasson. Nyirati András elmondta, nem csak a csoport vezetői tanítanak, hanem a résztvevők maguk is: saját tapasztalataik megosztásával egymás látókörét szélesítik, és tippeket adnak társaiknak. A vezetők ezt a folyamatot támogatják, miközben ők maguk is válaszokat keresnek – például arra, hogy családja és a munkája mellett hogyan szakíthat egy apa több időt a barátaira.

Az apaklub az Élet-Tér – komplex szolgáltatások és közösségi kezdeményezések támogatása a pécsi családok jólétéért elnevezésű program (TÁMOP-5.5.1.B-11/2-20110322) részeként alakulhatott meg. A kétéves projekt megvalósítói a pécsi Nevelők Háza Egyesület és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Pécsi Csoport Csilla Gondviselés Háza. A kezdeményezés célja, hogy szakemberek párválasztással, gyermekvállalással, gyermekneveléssel, családgondozással kapcsolatban tanácsot adjanak fiataloknak, valamint hogy helyi kisközösségeknek segítsenek kialakulni és összetartóan működni.