Tiszta vizet az egészséges élethez – Előkészítették az ivóvízminőség-javító beruházást Sellye térségében

Az Ormánságban több mint nyolcezer embernek jelenthet segítséget az a kétfordulós pályázat, melynek első része, megalapozó fázisa ezekben a napokban ér véget. A végcél az, hogy Sellyén és környező 21 községben jó minőségű ivóvizet biztosítsanak, és fenntartható szolgáltató rendszert építsenek ki. Mindez kétmilliárd forintos beruházást jelentene.

Ez a fejlesztés fontos, sőt elengedhetetlenül szükséges – ez az általános vélekedés a szóbanforgó térségben. A jelenlegi helyzet ugyanis korántsem ideális. A probléma egyik oka az, hogy a 22 település vízellátása széttagolt, összesen 18 vízműről van megoldva. Ráadásul a 60-as, 70-es évekbeli, azbesztcement gerincvezetékek, a 90-es években behelyezett PVC csövek, a többnyire helyben fúrt kutak és saját víztisztító telepek számos gondot okoznak. A vízellátó rendszereknek magas az üzemeltetési költségük, a víz minősége több paraméter szerint sem felel meg az egészségügyi határértékeknek, sok munkát jelent a működtetése és karbantartása, továbbá nagy a hálózati és az üzemeltetési veszteség is.

„A Baranya megyei Sellye térségének Ivóvízminőség-javító Programja” című projekt ezen igyekszik segíteni. A pályázati konstrukció első részében a beruházás megalapozása volt a feladat; 2011 decembere és 2013 áprilisa között el is készítették a részletes megvalósíthatósági tanulmányt, véget ért a tervezés, engedélyeztetés, közbeszerzés, és – ezek alapján – összeállították a 2. fordulós pályázati dokumentációt. Mindez azt jelenti, hogy a pályázat kedvező elbírálása esetén akár már idén szeptemberben elindulhat a kétéves kivitelezési munka, az ivóvízellátó rendszer tényleges átalakítása is.

A Sellyei Kistérségi Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás elnöke nagyon bízik a pályázat sikerében: – Annak, hogy mindenki tiszta vizet ihasson, a legalapvetőbb szolgáltatások közé kell tartoznia, hiszen az egészséges élethez nélkülözhetetlen dologról van szó – mondja Nagy Attila. Kidolgoztuk a terveket, reméljük és felkészülten várjuk a beruházás elindultát. Mindennél fontosabbnak tartjuk, hogy a térségben élők számára hosszútávon megoldjuk azt a régóta fennálló problémát, amit a rossz minőségű ivóvíz jelent.

„A Baranya megyei Sellye térségének Ivóvízminőség-javító Programja” című projekt a KEOP-7.1.3.0/09-2011-0018 kódszámú pályázat keretében, az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg. A pályázatban érintett települések: Sellye, Besence, Bogdása, Csányoszró, Drávafok, Drávaiványi, Drávakeresztúr, Drávasztára, Felsőszentmárton, Hirics, Kákics, Kemse, Lúzsok, Markóc, Marócsa, Nagycsány, Okorág, Páprád, Piskó, Sósvertike, Vejti és Zaláta.