„KISVONAT INDUL PÉCS-KERTVÁROSBÓL PÉCS-KERTVÁROSBA…” – KÖZÖSSÉGI NAP A SZOMSZÉDOLÁS JEGYÉBEN

Dotto, a kisvonat vitte egymáshoz szomszédolni a „régi” és az „új” Kertváros legkisebb lakóit Pécsett, akik azt követően játszóházban próbálhatták ki kézügyességüket. És mindez csak egy kis szelete volt annak a színes programnak, amellyel felnőtteket és gyerekeket egyaránt vártak a szervezők. A Kertvárosi Szélforgó névre keresztelt közösségi nap annak az Élet-Tér elnevezésű programsorozatnak volt része, melynek célja, hogy pécsi közösségeket erősebbé és összetartóbbá tegyen.

A Kertvárosi Szélforgó programjai két helyen zajlottak: míg a családi házas, úgynevezett „régi” Kertvárosban a gyerekeket húsvéti játszóházzal, a felnőtteket ismeretterjesztő előadásokkal vagy épp virágvásárral, könyvbörzével várták, addig az „új”, panel-Kertvárosban barkácsolást, bábelőadást, táncházat, sőt frissen sült kemencés langallót is kínáltak elsősorban óvodásoknak-iskolásoknak.

Kiss Jenőné négy- és hétéves gyermekeivel érkezett a játszóházba. Míg kislányának leginkább az arcfestés tetszett, addig kisfiát a vonatozás kötötte le jobban. A fiatal édesanya azt mondja, amikor csak lehetőségük van rá, részt vesznek az efféle programokon: – Hét éve élünk az „új” Kertvárosban. Sikerült találnunk egy csendes, nyugodt részt, ahol szeretünk lakni. Ám mivel panelben élünk, nagyon igényeljük, hogy sokat legyünk kinn – például a játszótéren. Ott is, és persze az ilyen programokon is szívesen beszélgetek a gyermekeim kis barátainak szüleivel.

A kertvárosi közösségi nap egyik megálmodója a Mosolymanó Egyesület volt. Elnöke, Vörösné Deák Andrea azt mondja, társaival együtt 2009 óta azon igyekeznek, hogy a „panel-kertvárosiak” életét egy kicsit szebbé, jobbá tegyék. Ennek érdekében hetente termelői piaccal, kemencés ételkóstolóval, vagy épp jótékonysági ruhaosztással, használt gyermekholmik vásárával várják az ott lakókat. Szervezetük egyik fontos célkitűzése – mondja Vörösné Deák Andrea -, hogy a környékbeli játszótereket felújítsák: – Azért olyan fontos nekünk, hogy a játszótereink rendben legyenek, mert a panelben élő családok életük jelentős részét tavasztól őszig közterületeken – így többek között játszótereken – töltik. Azt szeretnénk, hogy minél többen felismerjék: fontos ezek rendben tartása. Önkénteseinkkel igyekszünk egyre többeket bevonni ezekbe a közösségi tevékenységekbe – ahelyett, hogy becsukják maguk mögött az otthonuk ajtaját. Egy-egy ilyen rendezvény, mint a mai Kertvárosi Szélforgó alkalmas arra, hogy egyre többen megismerjék az egyesületünket, a kezdeményezéseinket – de természetesen egymást is. A másik célkitűzésünk pedig, hogy a „szomszédainkkal”, a családi házas városrész lakóival is kapcsolatba kerüljünk.

A Kertvárosi Szélforgó másik helyszínén zajló programokat a KertÉsz Civil Közösség szervezte. Küldetésébe tökéletesen beleillett a közösségi nap célkitűzése, hiszen a családi házas negyedben évek óta elkötelezetten működő közösség mindenekelőtt azért küzd, hogy a környék lakossága szeressen a „régi” Kertvárosban élni. Ennek érdekében rendszeresen szervez összejöveteleket, ismeretterjesztő előadásokat, kirándulásokat, kulturális rendezvényeket, de például olyan közösségi napot is, amikor megnyílnak a városrész kapui, udvarai, és az ott élő, nagymúltú kézműves polgárok bárkinek betekintést engednek a mézeskalács-készítés, a bőrös vagy épp a keramikus mesterség kulisszái mögé.

A szomszédolás célja, hogy a különböző élethelyzetű, de egymáshoz tulajdonképpen közel élő családokat egymással összehozza. A szervezők azt remélik, megtették az első lépést afelé, hogy olyan „falusias” hangulatú városrésszé varázsolják Pécs-Kertvárost, ahol az emberek odafigyelnek egymásra, és nem csak az internetes közösségi oldalakon találkoznak.

A Pécs-kertvárosi közösségi nap az Élet-Tér – komplex szolgáltatások és közösségi kezdeményezések támogatása a pécsi családok jólétéért elnevezésű program (TÁMOP-5.5.1.B-11/2-20110322) részeként valósulhatott meg. A kétéves projekt gazdái a pécsi Nevelők Háza Egyesület és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Pécsi Csoport Csilla Gondviselés Háza. A kezdeményezés célja, hogy szakemberek párválasztással, gyermekvállalással, gyermekneveléssel, családgondozással kapcsolatban tanácsot adjanak fiataloknak és szülőknek, számukra különböző csoportfoglalkozásokat szervezzenek, valamint hogy helyi kisközösségeknek segítsenek kialakulni és összetartóan működni.