KÖZÖS ALKOTÁS EGY SZEBB VILÁGÉRT – NAGY SIKERREL ZÁRULT A 23. PÉCSI NEMZETKÖZI KAMARAKÓRUS VERSENY

Közel egy évezred zeneműveiből kaphatott keresztmetszetet az, aki a pünkösdi hétvégén részt vett a 23. Pécsi Nemzetközi Kamarakórus Verseny koncertjein. Négy nap alatt hét helyszínen kétszáz énekes szórakoztatta előadásaival a komolyzene szerelmeseit. A három külföldi és négy hazai együttes produkcióit kiváló szakemberekből álló zsűri értékelte. A fesztivált kétévente rendezik meg a baranyai megyeszékhelyen. Az idei találkozó felvezetője volt a 2015-ben Pécsett megrendezendő XIX. Europa Cantat elnevezésű zenei fesztiválnak.

Díjkiosztóval egybekötött gálahangversennyel zárult pünkösdhétfőn a 23. Pécsi Nemzetközi Kamarakórus Verseny. A Svédországból, Szlovéniából, Erdélyből és Magyarországról érkezett együttesek még utoljára rövid bemutatót adtak versenyrepertoárjukból a Palatinus Hotel Bartók termében. Eseménydús napokat tudhatnak maguk mögött, hiszen előtte háromfordulós megmérettetésen kellett helyt állniuk. Az első kört az úgynevezett gyorstanulási verseny jelentette. Annak lényege az volt, hogy minden kórusnak hetven perc alatt színpadkészre kellett megtanulnia egy számára teljesen ismeretlen művet – ezúttal Tillai Aurél „Cantate Domino” című darabját. A második fordulóban a versenyzők egyházzenei műveket adtak elő, míg a harmadikban a kötelező művet is magában foglaló szabadon összeállított repertoárjukat mutatták be a közönségnek.

Igazán színesre sikerült a verseny – így vélekedett a zsűri, köszönhetően annak, hogy a hazai énekkarok előadásait a külföldről érkezett csoportok más-más árnyalatokkal tették teljessé. Míg a Stockholm Singers (Svédország) a svéd és az európai zenéből merített, addig a Komorni Zbor Orfej (Szlovénia) a szláv zenei világ sajátosságaival színezte előadását. A zsűri kiemelte az Alla Breve Vegyeskar (Románia) műsorát, amelyet többek között a saját hazájukban gyűjtött csángó szerelmi dalok és székely keservesek tettek különösen értékessé.  – Az idei verseny különlegessége, hogy közel ezer év zenéje szólalt meg – mondja Tillai Aurél karnagy, a zsűri elnöke. – Találkozhattunk a tatárjárás időszakából származó zenével, miközben rengeteg mai magyar szerző műve is elhangzott. Az, ahogy a kamarakórusok a maguk kifinomult ízlésével megszólaltatják ezeket a műveket, csodálatos! Ez élteti a mai magyar zenét!

A zsűri döntése alapján az énekegyüttesi kategória harmadik helyezettje a miskolci Hassler Énekegyüttes, a második a pécsi Schola Sancti Pauli, míg a győztes a budapesti Tutti Cantabile lett. A vegyeskarok közül a „bronzérmet” a székelyudvarhelyi, a második díjat a szlovén, az elsőt pedig a svéd kórus viheti haza. Utóbbi meglepetéssel is készült: Kodály Túrót eszik a cigány című magyar népdalfeldolgozásával örvendeztette meg a közönségét. Különdíjat kapott a Rapszódia Énekegyüttes, az Alla Breve Vegyeskar, a Tutti Cantabile vezetője, valamint a svéd kórus. A Közönségdíjat a szlovén együttes kapta.

Egy kórus olyan közösség, amelynek tagjai közösen élik meg az alkotás gyönyörűségét – foglalja össze a 23. Pécsi Nemzetközi Kamarakórus Verseny lényegét Pécs díszpolgára, Andrásfalvy Bertalan, aki énekesként egykor maga is részt vett a találkozón. – Bár a rendezvény neve alapján versenyről van szó, sokkal több ez ennél! A világ fejlődésének velejárója, hogy minden tevékenységnek specialistái lesznek. Vannak azonban olyan emberi szükségletek, amelyeket nem lehet specialistákra bízni, amelyeket mindenkinek magának kell felvállalnia: ilyenek az emberi kapcsolatok, a közösséghez való tartozás és az alkotás. Lehetünk bármilyen gazdagok, ám ha nincs olyan közösség, amelyért örömmel vállalunk áldozatot, vagy ha nem teremtjük ezt a világot alkotásainkkal mindig újra, szegények maradunk. Ebben rejlik e kórustalálkozó igazi értelme!