MEGÚJULT PALOTABOZSOK CSAPADÉKVÍZ-ELVEZETŐ RENDSZERE

Nincs többé félnivalójuk a palotabozsokiaknak: ingatlanjaikban többé nem tesz kárt a sok eső és hó. Elkészült ugyanis a baranyai település új csapadékvíz-elvezető rendszere. Évek óta gond volt a faluban, hogy a klímaváltozás következtében lehulló nagy mennyiségű csapadékot a meglévő árkok nem tudták kellőképp elvezetni. Pályázati forrás segítségével sikerült megoldani a problémát.

Völgyek és patakok szabdalják a Baranyai dombvidék azon területeit, ahol Palotabozsok fekszik. A táj ugyan gyönyörű, a domborzati viszonyok azonban rejtenek magukban némi kockázatot is. Ha ugyanis egyszerre nagyobb mennyiségű eső vagy épp hó esik – ami a globális felmelegedés okán az utóbbi években egyre gyakrabban fordult elő – veszélybe kerültek a falu portái. A belterületre zúduló hatalmas vizeket a régi csapadékelvezető rendszer nem mindig tudta elvezetni.

– A Petőfi és a Hunyadi utcában volt a felújításra leginkább szükség, ezek voltak a falu legveszélyeztetettebb részei – mondja Friedrichné Fazekas Mária polgármester. – Itt az árkokat végig leburkoltuk, ahol pedig már eleve burkolt medrek voltak, ott azok tisztítására, felújítására volt csak szükség. Ezzel végre sikerült elérnünk, hogy a település teljes területén megoldódik a vízelvezetés kérdése.

A beruházás kedvező hatásai több területen is érezhetők lesznek – legalábbis ezt remélik a palotabozsokiak. A legfontosabb, mondják, hogy nagyobb biztonságban tudhatják ingatlanjaikat. Emellett az sem mellékes, hogy azzal, hogy csökken a csapadék okozta károk valószínűsége, a faluban élő és dolgozó gazdák megművelt területei is nagyobb biztonságban lesznek. Mindezzel tehát a község lakóinak életminősége is jelentősen javulhat majd.

A Baranya megyei település a Dél-Dunántúli Operatív Program keretében 46 528 366 forintos pályázati támogatást nyert el. A „Palotabozsok község vízrendezése” című, DDOP-5.1.5/B-11-2011-0029 azonosítószámú projekt kivitelezése 2012 szeptemberében indult, és ezév május 24-én zárult.