TISZTELET A PARTNEREKNEK, KÖNNYEBBSÉG A MUNKATÁRSAKNAK – NÉMETTANFOLYAMON VETTEK RÉSZT A PERE ÉS TÁRSA KFT. DOLGOZÓI

Gördülékenyebben megy a munka eztán a hidasi Pere és Társa Kft-nél. Százötven órás, akkreditált német nyelvi oktatást kapott ugyanis a cég 14 munkatársa. A fémfelületek porszórásával foglalkozó baranyai vállalkozás azért élt e pályázati lehetőséggel, mert partnerei között több is német nyelvterületen – főképp Németországban és Ausztriában – működik.

Nem mindegy, hogy „rot”-ra vagy „braun”-ra kell festeni egy fémfelületet – mondja Pere Gábor, a porszórással foglalkozó Pere és Társa Kft. egyik tulajdonosa: – Gyakran előfordult, hogy a műhelyben dolgozó, 90%-ban betanított munkásunk nem értette az alapanyag dobozán szereplő német nyelvű feliratot. Megesett, hogy fel kellett szaladniuk hozzánk, az irodába, hogy sebtében lefordítsuk azt. Szükségét éreztük tehát, hogy hozzásegítsük a kollégákat a legalább alapszintű némettudáshoz. A kezdeményezés hasznát már most érezzük, hiszen számunkra már az is nagy segítség, ha a munkatársaink a dobozokon lévő feliratokat értik.

A nyelvtanfolyamon részt vett 14 fő jelentős része egyáltalán nem tudott németül. Akadtak köztük azonban olyanok is, akiknek arra volt jó a képzés, hogy felfrissítsék eddigi tudásukat. Nekik is igen hasznos volt az oktatás, mondja az ügyvezető, hiszen nap mint nap leveleznek, beszélnek a német anyanyelvű ügyfelekkel.

A Pere és Társa Kft. családi vállalkozás. 16 éve működik, a kezdetektől fémfelület-kezeléssel foglalkozik. Dinamikus fejlődését bizonyítja, hogy míg kezdetben mindössze négy alkalmazottal dolgozott, addig mára már csaknem kéttucat embert foglalkoztat, és a legkorszerűbb felületkezelő technológiákat alkalmazza. A cég különös figyelmet fordít arra, hogy a munkatársak mellett mind megrendelőivel, mind pedig beszállítóival korrekt, partneri alapon nyugvó kapcsolatot tartson fenn. Ezt a hitvallását támasztja alá a vállalkozás azon törekvése is, hogy külföldi partnereit megtisztelje azzal, hogy beszéli azok anyanyelvét.

Munkahelyi képzés a Pere és Társa Kft-nél (pályázati azonosító: TÁMOP-2.1.3.A-12/1-2012-0786) – ezzel a címmel 9 794 184 forintos pályázati támogatást nyert a Hidason tevékenykedő cég. Az összeget 14 fő 150 órás akkreditált német nyelvi képzésére fordíthatta. A tanfolyamon részt vevő alkalmazottak tanúsítványt kaptak arról, hogy elvégezték a képzést.