MEGÚJULT BABARC KÖZSÉG CSAPADÉKVÍZ-ELVEZETŐ RENDSZERE

Babarc is csatlakozott azon dombvidéken fekvő baranyai települések sorához, amelyek pályázati támogatás segítségével biztonságossá tették belterületükön a csapadékvíz elvezetését. A faluban bővítették a meglévő árkok és folyókák kapacitását, és ahol arra szükség volt, ott új elemekkel is kiegészítették a rendszert. A beruházás a Rákóczi, a Petőfi és a Munkás utcákat érintette, ott volt ugyanis a legnagyobb a gond: ha jött egy zápor, a hirtelen lefolyó vizek jelentős mennyiségű hordalékkal lepték el a nyílt árkokat – és gyakran az egész környéket is.

– Évtizedek óta nagy gond ez Babarcon – mondja Pécsi Sándor polgármester -, de amióta gyakorta előfordul szélsőséges időjárás, és azzal együtt hirtelen és hatalmas eső, azóta komoly problémáink voltak ebből. 2006 óta gyakorlatilag évente éltünk meg súlyos káreseményeket. A károk elhárítása minden esetben milliós nagyságrendű beavatkozást igényelt az önkormányzat részéről. Több esetben kénytelenek voltunk vis maior támogatást is igénybe venni.

A babarciak arról számoltak be, hogy egy-egy ilyen hatalmas esőzés alkalmával a sáros víz kilépett az árokból, rendezetlenül folyt keresztül magánportákon is. A helyiek azt mondják, sokszor előfordult, hogy már nemcsak a kertjeiket, udvaraikat, de a gazdasági épületeiket, sőt a lakóházaikat is félteniük kellett.

A helyi önkormányzat jelentős költségeket felvállalva már 2004-ben elkészíttette a veszélyeztetett településrész vízrendezésének terveit, beszerezte a megvalósításhoz szükséges engedélyeket. Támogatás hiányában azonban mindeddig nem kerülhetett sor a beruházásra.

A község tavaly végül sikeresen pályázott, és csaknem 37 millió forintból alig kilenchónapnyi munka után el is készültek az említett tervben szereplő létesítmények. A felújított árkok és folyókák, a vadonatúj átereszek és zártszelvények mostantól alkalmasak arra, hogy az esetenként nagy mennyiségű hordalékos esővizet is elvezessék. Az ingatlanok tehát immár biztonságban vannak – több környező településhez hasonlóan Babarcon is.

A Baranya megyei Babarc a Dél-Dunántúli Operatív Program keretében 36 992 709 forintos pályázati támogatást nyert el. A „Babarc község vízrendezése” című, DDOP-5.1.5/B-11-2011-0021 azonosítószámú projekt kivitelezése 2012 szeptemberében indult, és idén június 13-án zárult.