LEGMAGASABB SZINTŰ VÉDELEM ÁRVÍZ ELLEN TÖBB MINT SZÁZMILLIÓ FORINTBÓL ELKÉSZÜLT BÁTAAPÁTI VÍZKÁR-MEGELŐZŐ BERUHÁZÁSA

Immár kifogástalan Bátaapáti vízkár elleni védelme – köszönhetően annak a több mint százmillió forintos pályázati forrásból megvalósult beruházásnak, amelynek kivitelezése a napokban fejeződött be. A Tolna megyei településen évek óta gond volt, hogy a településen csörgedező három vízfolyás egy-egy nagyobb esőzés alkalmával nem tudta kellőképp elvezetni a nagy mennyiségű csapadékot. Azzal, hogy a vízfolyások medreit végre sikerült rendbetenni, Bátaapáti lakosságának sem kell többé attól tartania, hogy ingatlanjaikban kárt okoz a víz.

Még biztonságosabbá, szebbé, és élhetőbbé tenni Bátaapátit – ezt a célt tűzte ki maga elé a település polgármestere akkor, amikor a Tolna megyei településen kilenc hónappal ezelőtt megkezdődött a nagyszabású vízkár-megelőző beruházás. – Fontos lépést tettünk ezirányba – mondja Darabos Józsefné, a település első embere. – Minden a tervek szerint haladt. Amire már évek óta nagyon vártunk, most végre megvalósult. Több mint százmillió forintos pályázati támogatás segítségével összesen több mint két és fél kilométernyi vízelvezető árkot újítottunk fel. Végre elmondhatom: Bátaapáti belterülete a vízkárral szemben megfelelően védve van.

A beruházás a településen keresztülfolyó három vízfolyás, a Hutai-patak, a Köves-patak és a Hűvösvölgyi-árok medrének rendbetételét jelentette. Erre azért volt már évek óta szükség, mert ha egy-egy nagyobb eső jött, ezek a vízfolyások kiöntöttek. Az ekkor keletkezett árvizek pedig rengeteg kárt okoztak: magánportákat, lakóházakat rongáltak meg, és sáros hordalékukkal nagy területeket öntöttek el. Néhány évvel ezelőtt előfordult, hogy a lakosság és az önkormányzat több tízmillió forintos kárt szenvedett el. A mostani beruházás során az említett vízfolyások medreit korszerű, vízkár-elhárítási és természetvédelmi szempontokat is figyelembe vevő módszerrel újították fel.

A beruházás kedvező hatásait a település lakói azonnal érezhetik, hiszen eztán nagyobb biztonságban tudhatják ingatlanjaikat, és ezáltal a bátaapátiak életminősége is jelentősen javulhat majd.

A Tolna megyei település a Dél-Dunántúli Operatív Program keretében 100 452 810 forintos pályázati támogatást nyert el. A „Bátaapáti település belterületének védelmét szolgáló vízvédelmi rendszer fejlesztése” című, DDOP-5.1.5/B-11-2011-0013 azonosítószámú projekt kivitelezése 2012 szeptemberében indult, és ezév június 27-én zárult.