MEGÚJULT NAGYKOZÁR CSAPADÉKVÍZ-ELVEZETŐ RENDSZERE

Csaknem teljes a biztonság Nagykozárban a vízkárokkal szemben. Felújították ugyanis a település jelentős részének csapadékvíz-elvezető rendszerét. A beruházás első üteme már 2011-ben lezárult, ám az csak a nagykozáriak egy részének jelentett megoldást a gondokra. Mostanra azonban befejeződött a beruházás második üteme is: a település legtöbb árokszakasza biztonsággal vezeti már el a csapadékot. Pályázati forrás segítségével sikerült megoldani a problémát.

Dombok, völgyek és patakok tarkítják azt a baranyai tájat, ahol Nagykozár fekszik. Szépsége azonban némi kockázatot is rejt magában. Beszakadt és beázott pincék, megrongálódott utak és járdák – jelentős károkat okoztak az elmúlt évek nagy esőzései Nagykozáron. Arra azonban, hogy mindezt az önkormányzat önerőből oldja meg, nem volt forrása. Azt, hogy elodázhatatlan a vízkár-veszélyeztetettség és a környezeti károk csökkentése, a helyi lakosok és a település önkormányzata már rég felismerték. A gondokra pályázati forrás nyújtott megoldást, amelyet kiaknázva két ütemben zajlott le a beruházás. A második most ért véget.

– Sokkal rendezettebb településkép fogadja a Nagykozárra érkezőket – mutatja dr. Szentirmayné Kiss Mária, a település polgármestere. – Mostanra már a Kossuth, a Szövetkezet és a Bogádi utcákat – sőt, ahhoz kapcsolódóan az Akác és a Nyírfa utcák egyes részeit is rendbetetettük. Az árkokat leburkoltattuk, ahol szükséges volt, ott zárt csatornákat alakíttattunk ki, és ahol kellett, ott pótoltuk a hiányzó árokrészeket. Ezzel a csapadékvíz akadálytalanul el tud folyni, és többé nem veszélyezteti sem az ingatlanokat, sem pedig az itt élő emberek épségét. Ezzel végre sikerült elérnünk, hogy a település majdnem teljes területén megoldódik a vízelvezetés kérdése is.

A beruházás kedvező hatásai kétségtelenek – vélik a nagykozáriak. Mostantól ugyanis nem kell attól tartaniuk, hogy egy-egy nagyobb zápor alkalmával megrongálódnak a járdák, és a járókelők esetleg balesetet szenvednek. Mint ahogy attól sem, hogy az ingatlanjaikban netán kárt okoz az elfolyni nem tudó csapadék. Mert bár a közterületek is folyamatosan veszélyben voltak, a legnagyobb károkat mégiscsak a lakosságnak kellett eddig elszenvednie. A helyi önkormányzat bízik abban, hogy amellett, hogy a települést a beruházással élhetőbbé tették, mind a köz- mind pedig a magánszféra bátrabban mer majd fejlesztésekbe kezdeni.

A Baranya megyei település a Dél-Dunántúli Operatív Program keretében 47 670 940 forintos pályázati támogatást nyert el. A „Nagykozár község belterületi vízrendezés II. ütem” című projekt kivitelezése 2013 májusában indult, és ezév szeptemberében zárult.