Véget ért az idősek határokon átívelő vetélkedőjének országos elődöntője

Két nap alatt közel száz produkciót mutattak be a versenyzők az Idősek határokon átívelő kulturális és művészeti vetélkedője országos elődöntőjében Pécsett. A Zsolnay Kulturális Negyedben tartott megmérettetés végén, a Kodály Központbéli gálaműsoron megnevezték a legjobbakat, akik már készülhetnek is az országos fináléra.

Tízezer ember – szeptember elején ennyi előadó, illetve alkotó indult neki a vetélkedősorozatnak, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával szervezett meg a SZIME – Szociális Igazgatók és Szakemberek Magyarországi Egyesülete. Október 21-22-én, a verseny országos elődöntőjében a megyei, illetve határontúli állomásokról a zsűrik által továbbjuttatott produkciók szerepelhettek a színpadon, és a legszínvonalasabb alkotások kaptak helyet kiállításon. Ebben a fordulóban újabb ítészgárda (benne pl. Szvorák Katalin Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes, előadóművésszel, valamint Sándor György Kossuth- és Jászai Mari-díjas író, előadóművész, „humoralistával”) határozott arról, kik érdemesek arra, hogy november 22-én a budapesti Operettszínházban tovább versengjenek, immár a végső kategóriagyőzelmekért.

Pécsett a kétnapos vetélkedőn közel ezren voltak jelen. Színpadra több mint félezren álltak, és a közönség soraiban több olyan versenyző is akadt, aki alkotóként várta, milyen elbírálást kap a Zsolnay Kulturális Negyedben kiállított képző- és/vagy iparművészeti munkája. A zsűri döntését – a zsúfolásig megtelt (980 fő) Kodály Központ hangversenytermében – az elődöntőt lezáró gálán ismertették, s végül közel negyven előadó, illetve alkotó örülhetett a továbbjutásnak.

A gálán a díjakat Soltész Miklós, az EMMI szociális és családügyért felelős államtitkára,  Kocsis József SZIME-elnök, valamint Asztalosné Zupcsán Erika, a minisztérium szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára adták át (úgy is mint a vetélkedő elindítói). Soltész Miklós hangsúlyozta, milyen fontos, hogy az idősek tapasztalataikat, kulturális-művészeti értékeiket ne csak a családokon belül, hanem országosan is átadják, bemutassák, példát mutatva a fiataloknak. Az eseményen Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata képviseletében Nagy Csaba alpolgármester vett részt, és felszólalt Potápi Árpád, az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottságának elnöke is.

Az Idősek határokon átívelő kulturális és művészeti vetélkedőjét a SZIME és az EMMI 60 év feletti idősek, illetve legalább olyan átlagéletkorú csoportok számára hirdette meg. Két fő kategóriában lehetett nevezni: egyrészt képző- és iparművészetiben, másrészt előadó-művészetiben, s az utóbbin belül énekes, táncos, hangszeres előadás mellett színpadi jelenettel, verses és prózai műsorszámmal, valamint Egyéb kategóriában is jelentkezhettek az érdeklődők. A vetélkedő üzenetét a szervezők Jókai Anna szavaival fogalmazták meg: „Az öregedő embernek nem a hiányai, hanem a többlete fáj legjobban, mindaz, ami életében felhalmozódott benne, de nem tudja senkinek odaadni”. Ezeknek az értékeknek a bemutatására ad alkalmat ez a programsorozat.