KÖZEL 140 MILLIÓ FORINTBÓL TETTÉK BIZTONSÁGOSSÁ A VÍZELVEZETÉST SZEDERKÉNYBEN

Befejeződött a vízrendezés a Baranya megyei Szederkényben. Az önkormányzat a Dél-dunántúli Operatív Program támogatásával építette ki a település csapadékvíz-elvezető rendszerét. Jelentős előrelépés ez Szederkény számára, hiszen eddig a községben lakók élet- és vagyonbiztonságát is fenyegette a rendezetlen állapot.

Szederkény az ország délnyugati részén fekszik, a Karasica patak jobb és bal partjára, egy völgybe épült. Domborzati viszonyaiból adódóan már a kisebb esőzések is gondot okoztak a víz elvezetése során, így egyértelmű volt, hogy fejleszteni kell. A település számos utcájában nem volt árok, vagy ha volt is, akkor sem volt biztos, hogy az megfelelő.

Több emlékezetes káresemény is történt már a faluban, például 2010 májusában a medréből kilépett Karasica több udvart és kerthelyiséget is víz alá kerített. Egy hónappal később, egy újabb áradáskor a helyi általános iskolát öntötte el a patak, sőt, még az év júniusában, a tartós esőzés során egy önkormányzati út is beszakadt, maga alá temetve a vízcsövet.

Az önkormányzat többször napirendre tűzte a csapadékvíz megfelelő elvezetésének kérdését. A megvalósításhoz szükséges pénzt azonban csak támogatás segítségével tudták előteremteni: a „Szederkény község vízrendezése” című, DDOP-5.1.5/B-11-2011-0023-as azonosítószámú projekt a  Dél-Dunántúli Operatív Program keretében 133.021.753 forint támogatást nyert el. Ez év októberére be is fejeződtek a munkálatok.

A beruházás keretében az önkormányzat a település Karasicától nyugatra lévő területe körül övárok-rendszert épített ki, így a külterületről érkező vizek nem terhelik a belterületi csapadékvíz-elvezető rendszert, és a bejutó vizek sem okoznak többé kárt a szépen fejlődő községben. Elsősorban igyekeztek a veszélyeztetettebb területek felzárkóztatását megoldani, de a támogatásból lehetőség nyílt a teljes község vízrendezésének javítására.

Hergenrőder János, a település polgármestere elmondta, a beruházás számos kedvező hatással jár majd: mint ismert, a lakosság 70 %-a a természeti adottságoknak köszönhetően mezőgazdasággal, azon belül szőlőtermesztéssel és borkészítéssel foglalkozik, így a jövőben nem okoz gondot a belvízmagasság. Ráadásul a vízkárok elhárítása, a helyreállítás költsége sem terheli majd akkora mértékben az önkormányzatot és a lakosságot, nem károsodik a természeti és az épített környezet, sőt, a lakossági elégedettség mellett a le- és betelepülési szándék, a vállalkozói kedv is növekedhet.