Elhivatottan a rászorulókért – a szociális ágazatban dolgozókat ünnepelték Baranyában

A Szociális Munka Napja alkalmából tartott baranyai rendezvényre megtelt a kormányhivatal díszterme Pécsett. A megyében szociális területen dolgozók népesítették be a széksorokat. Immár tizedik alkalommal gyűltek össze, hogy – ezúttal is a november 12-i jeles dátumhoz kapcsolódva – közösen ünnepelhessenek, abból erőt merítve a további munkájukhoz is.

– Nagyon fontos, hogy az évben legalább egy olyan nap legyen, amikor kollégáink nem lehajtott fejjel dolgoznak – például a betegágyak mellett -, hanem így, együttesen érezhetik a megbecsülést – mondta megnyitó beszédében a Szociális Igazgatók és Szakemberek Magyarországi Egyesületének elnöke. Kocsis József úgy fogalmazott: – Kitartunk a területen, kitartunk az ellátottak és a kollégák mellett, és arra kérjük a kormányzatot, hogy értékelje ezt a kitartást.

Dr. Hargitai János kormánymegbízott megtisztelőnek nevezte, hogy meghívták a rendezvényre.  Azt mondta, a szociális munkások kicsit lélekbúvárok is, akik nehéz sorsú emberekkel foglalkoznak, s ezért elismerés illeti őket. A megyei kormányhivatal vezetője kifejezte abbéli reményét, hogy az elkövetkező időszakban meglesznek a gazdasági források ahhoz, hogy a szociális ágazatban dolgozók anyagilag is megbecsültté váljanak. – Dolgozunk rajta – kapcsolódott ehhez a gondolathoz azután Csizi Péter, Pécs alpolgármestere. A politikus arról is beszélt, hogy a szakmák képzeletbeli rangsorában ő a segítő szakma képviselőit helyezné a dobogó legfelső fokára, hiszen azok napi szinten segítenek az elesetteknek, még nehéz technikai háttérrel is, és egészen példa nélküli elhivatottsággal.

Dr. Joó Aranka, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Intézményirányítási Főosztályának vezetője a szociális érzékenységet nélkülözhetetlen feltételnek nevezte ahhoz, hogy bárki is a rászorulók segítésének, ennek a nehéz munkának szentelje életét.  Hogy a kormány is érzékenyen viszonyul a szociális szférához, arról utána Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma helyettes államtitkára beszélt. Elmondta, hogy az elmúlt három évben számos intézkedést hoztak az ágazat megerősítése érdekében, és ennek a sornak a folytatásaként fejlesztik most majd a nevelőszülői hálózatot is.

Az ünnepség végén elismerések, kitüntető díjak átadására került sor. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Baranya Megyei Kirendeltségének elismerését kapta Reisz Tamásné, a Baranya Megyei Fogyatékos Személyek Otthona (Bóly) üzemeltetési vezetője; Turnacker András, a Baranya Megyei Boróka Otthon (Helesfa) műszaki munkatársa; Bíróné Kovács Mária Ildikó, a Baranya Megyei Gyermekvédelmi Központ nevelőszülői tanácsadója; Lőrinc Sándorné, a Baranya Megyei Mozsgó-Turbékpusztai Integrált Szociális Intézmény mentálhigiénés munkatársa, valamint Földesi Árpádné, a Baranya Megyei Kastélypark Időskorúak Otthona (Görcsöny) szociális gondozója-ápolója.

Pécs Megyei Jogú Város polgármesterének dicséretét érdemelte ki Dobsi Lajosné, az Integrált Nappali Szociális Intézmény vezető gondozója; Lajtai Zsoltné, a Kisgyermek Szociális Intézmények Igazgatósága igazgatót helyettesítő bölcsődevezetője, továbbá Fonai László, a Támasz Alapítvány kuratóriumi elnöke. A Szociális Igazgatók és Szakemberek Baranya Megyei Tagozatának díját pedig ketten vehették át: Löbl Zoltánné, a Szoceg Nonprofit Kft. Szent Erzsébet Alapellátási Központ mázai Idősek klubjának vezetője, valamint Király Tímea, a Szoceg Nonprofit Kft. és a SZIME adminisztratív munkatársa.