Jubileumi konferenciára készül a pécsi Gandhi Gimnázium

Éppen egy évtizede annak, hogy a Gandhi Gimnázium csatlakozott az országos Arany János Kollégiumi Programhoz, amely a hátrányos helyzetű tehetséges tanulók felkarolását és érettségi vizsgához jutását segíti elő. A szóbanforgó programban érintett intézmények képviselői az ezévi záró AJKP-konferenciát e hét péntek-szombatján a pécsi iskolában tartják. Ez kiemelt rendezvénye lesz a Gandhi idei tanévének, amely egyébként ezekben a hetekben is eseményekben gazdag.

Verseny, filmnézés, érettségi, ballagás, filmnézés, fellépés, erdélyi út – hosszan sorolható, mennyi minden történt a Gandhi Gimnázium és Kollégium életében a májusi hónapban. Ami a szokásos éves eseményeket illeti, lezajlott az idei ballagás, és az írásbeli érettségi vizsgákon is túl vannak az intézmény diákjai. Az érettségi keretében 11 vendégtanuló mellett 50 gandhis diák adott számot a tudásáról – az utóbbiak közül 8-an emeltszintű vizsgát tettek. Most már mindenki a szóbelikre készül, amelyek 16-án kezdődnek majd.

Májusban emellett voltak gandhisok, akik cigánymese-mondó versenyen szerepeltek, az iskola hagyományőrző együttese a Drávaszabolcsi Körzeti Általános Iskolában megrendezett Együttműködések Napján vett részt, a tanulók egy másik csoportja  pedig a Pécsi Nemzetiségi Körkép programsorozat keretében Gyöngyössy Bence: Romani Kris – Cigánytörvény című filmjét nézte meg, majd értelmezte is a szintén pécsi Leőwey Klára Gimnázium diákjaival közösen,  dr. Kosztics Istvánnak, a helyi Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület elnökének segítségével. Május 26-án befejeződött a városban a Cigány/roma kultúra mindenkinek című sorozat is – a zárórendezvényt, amelyen szakemberek beszélgettek cigány/roma népmesékről, legendákról, ugyancsak a Gandhi Hagyományőrző Együttes nyitotta meg. Az iskola több pedagógusa időközben Erdélyben járt, ahová azért kaptak meghívást, mert a szervezők Marosvásárhelyen a Gandhi mintájára szeretnének indítani egy új iskolát, amihez a pécsi tapasztalatokat is szeretnék felhasználni. És visszatérve a baranyai megyeszékhelyre: május 21-én a gimnázium számos diákja egy igazán különleges eseményen is részt vett: több más helyi kollégium tanulóval együtt flashmobot tartottak a város főterén. Több mint félezer diák egy hatalmas mosolygós arcot alkotva hívta fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára, s egyben megjelenítette a közösségben rejlő erőt is.

Mindezeken túl külön említést érdemel a Gandhi Gimnázium idei Egészségnapja, amelyet május 29-én rendeztek meg. Déri Ildikó igazgató azt mondja, a cigány családok jellemzően rossz életkörülményei és egészségügyi állapota miatt az iskola fontosnak tartja, hogy gyakorlatias ismeret-átadással olyan hasznos információkhoz juttassa diákjait, amelyek beépülhetnek a gyerekek életébe. Az immár sokéves hagyománnyal rendelkező Egészségnapra ezúttal is számos számos szervezet (a többi közt a Magyar Rákellenes Liga, a Nevetnikék Alapítvány, valamint az INDIT Közalapítvány Bulisegély Szolgálata) települt ki, és az érdeklődők előadásokat tekinthettek meg a dohányzás, a daganatos megbetegedések, az egészséges táplálkozás témakörökben, pl. megmérethették a vérnyomásukat, a vércukor-szintjüket, és egészséges ételeket kóstolhattak végig.

A gimnáziumban továbbra is program programot követ: 10-én Gandhi-túra, 11-én Sportnap, 12-én ópusztaszeri kirándulás következik – de mindezek előtt, még ezen a héten jubileumi AJKP konferenciának adnak otthont. Déri Ildikó azt mondja, az AJKP-ban és az AJKSzP-ben (Hátrányos Helyzetű Tanulók Arany János Kollégiumi Szakiskolai Programja) részt vevő intézmények amúgy is szoros kapcsolatot ápolnak egymással. Most együtt ünnepelhetik meg a kerek évfordulót, továbbá felmérik, hol is tart a program, annak mely részei váltak be, melyek fejlesztendők, s milyen változásokat szükséges meglépni a még eredményesebb működése érdekében. A konferencián nemcsak az intézmények, de a döntéshozó szervek illetékesei is részt vesznek – sőt, ezúttal a diákok is képviseltetik magukat, ők is elmondják, milyen tapasztalataik vannak a programról.

A konferencia pénteken 13 órakor veszi kezdetét a gimnázium épületében. A köszöntők után az „intézményi jó gyakorlatok” elkészítése és bemutatása, vetélkedő, majd belvárosi séta is következik. A szombati napon aztán külön szekciókban foglalkoznak az Irányítás és együttműködés, a Sikeres elemek, adaptálandó gyakorlatok, a Fejlesztendő területek, valamint az AJKP gyermekszemmel témákkal. A műhelycsoportok beszámolói után a konferencia záró része várhatóan 13 órára ér véget.

Pécs, 2014. június 5.

További információ: tel.: 72/238-893, 72/539-651, 20/348-6100; honlap: www.gandhigimi.hu