A pünkösdi fesztiválon élményt, később különleges élményelemeket is kínál a szekszárdi Garay ÉlményPince

Június 6-a és 9-e között a Szekszárdi Pünkösdi Fesztiválon találkozhatnak az érdeklődők a Garay ÉlményPincével. A létesítmény ezúttal még csupán kitelepül az eseményre, júliustól azonban már föld alatti élménykörutat kínál: a történelmi pincében különleges borokat és azokhoz illő ételeket kóstolhatunk, a bebarangolása közben olyan ismeretekre is szert téve, amelyeknek későbbi „borkalandozásaink” során is jó hasznát vehetjük.

Ki ne lenne szívesen a borok olyan szakértője, amilyen egy képzett sommelier? Ki ne szeretné egyből felismerni a borokban rejlő egyedi illatokat, vagy éppen vendégségben hozzáértő módon értékelni a házigazda nedűjét? Sokan vágynak ilyesmire – márpedig a Szekszárdon a nyár közepén megnyíló Garay ÉlményPince egyfajta „sommelier-képzőként” is szolgál majd.

A létesítmény számos izgalmas élményeleme sorában speciális illatkapszulák is találhatók, amelyek segítségével a borokra jellemző egyedi illatokat érzékelhetjük. Játékos feladat lesz az érzett illat (lehet az akár a gyümölcsösségre utaló finom aroma, vagy akár egy jellegzetes borhiba) beazonosítása, amihez egy információs tábla is segítséget nyújt. Mivel pedig a pince üzemeltetői az illatokat folyamatosan változtatják, egy-egy újabb látogatás alkalmával más-más illatmintákkal találkozhatunk.

Ugyancsak izgalmas, szórakoztatva tanító elemnek ígérkezik a Garay Élménypince gasztrokereke – annak révén megnézhetjük, hogy melyik szekszárdi borfajtához melyik étel illik a legjobban. Ekképpen akár egy többfogásos vacsora összeállításához is kaphatunk segítséget! És a pince természetesen a digitális technikát sem nélkülözheti: a több helyszínen is megtalálható kijelzők segítségével egyszerre több látogató is barangolhat az elektronikus tartalmak között – felfedezhetjük ily módon a szekszárdi borvidék pincéit, vagy kipróbálhatunk akár egy bárki számára használható borbíráló programot is.

E felsorolt lehetőségek természetesen csak ízelítőt jelentenek a számos korszerű és magával ragadó megoldás közül. A nyitást követően mindenképp érdemes lesz személyesen megnézni és kipróbálni azokat. Arra viszont már most lehetősége nyílik az érdeklődőknek, hogy ismerkedjenek a Garay ÉlményPincével: e hét péntekétől egészen jövő hétfőig a Szekszárdi Pünkösdi Fesztivál Borudvarába települ ki a pince, s annak sátrában sokféle ízletes bort ízlelhetnek meg. Sőt, a Dániel Pince ugyanott bórkostolót is tart, amelyhez kapcsolódóan a vállalkozó kedvűeket játék is várja: a tikettet vásárlók kvízkérdéseket kapnak, amelyekre ha helyesen válaszolnak, értékes négyes borválogatást nyerhetnek. (Ezügyben további információ a www.facebook.com/garaypince és a www.garaypince.hu oldalon található.)

A pince átalakítására – amelynek eredményeképpen négy új munkahelyet is teremtenek – az Új Széchenyi Terv Dél-Dunántúli Operatív Programja keretében a Szekszárdi Vagyonkezelő Kft. pályázott. A „Garay élménypince” című projekt (pályázati azonosító szám: DDOP-2.1.1/A.B-12-2012-0027) 197.817.874 Ft támogatást nyert el.

További információ:

Bálint Zoltán ügyvezető igazgató, Szekszárdi Vagyonkezelő Kft.

Tel.: +36 20 244 7380; email: balint.zoltan@vagyon.t-online.hu