Megkezdődött a Családok Átmeneti Otthonának fejlesztése Máriakéménden

Jobb körülményeket biztosít majd hátrányos helyzetű gondozottjai számára a Máriakéméndi Gyertyaláng Gyermekfalu Alapítvány. A településen megkezdődött az a beruházás, mely a Családok Átmeneti Otthonát érinti. A 115,12 millió forintos pályázati támogatás révén, amelyet az Európai Unió és Magyarország Kormánya finanszíroz, a szervezet felújítja, átalakítja és bővíti is az intézményét.

Márakéménd Baranya megyében, Pécs és Mohács között félúton található. Itt tevékenykedik a Máriakéméndi Gyertyaláng Gyermekfalu Alapítvány, megfelelő gondozást, szakmai és eszközellátást igyekszik biztosítani a hátrányos helyzetű gyermekek és azok családjai számára. Intézménye, a Családok Átmeneti Otthona Máriakéménd 2007 óra működik. Gondozotti körét elsősorban a Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálathoz kérelmet benyújtott szülők és azok gyermekei alkotják, de az intézmény bármilyen összetételű famíliát befogad, amennyiben az megfelel a bekerülés alap feltételeinek – ilyen pl. az átmeneti otthontalanság, vagy az, hogy bántalmazás történt a családban.

Az alapítvány fejlődésének köszönhetően a kezdeti 15 fős férőhelyet 2010 januárjára már 30 fősre növelhették. Azonban az idő előrehaladtával már az odaadó, minőségi szakmai munka sem ellensúlyozhatta a környezeti hiányosságokat – például azt, hogy az otthon egyetlen közösségi tereként egy 23,7 m2-es konyha szolgált. A zsúfoltság itt a programok színvonalát, míg a lakószobákban (ahol sokszor 6-8 fős családokat kell elhelyezni) a gondozás hatékonyságát befolyásolta hátrányosan. Ráadásul az intézmény mindkét épülete több mint 80 éves. A Gyertyaláng Ház szobái a zárt tornác miatt közvetlenül nem szellőztethetőek és kevés természetes fényt kapnak. A Petri György Házat pedig málló vakolat, egyenetlen tetősíkok, hiányzó csapadékcsatorna és lefolyók, megoldatlan vízelvezetés, korszerűtlen fűtési rendszer is jellemzik. A ház két szobájában is kevés a fény, alacsony a mennyezet, sőt, a szellőztetés is problémás.

Az alapítvány a már zajló beruházással bővíti a kapacitásait és csökkenti a zsúfoltságot. A Gyertyaláng Ház épülete a jelenlegi 18 helyett 9 fő befogadására lesz alkalmas, de a lakóegységeken kívül játszószobát és tanulószobát is kialakítanak benne. A házat szárnyépülettel bővítik: a Keresztcsűr a 2004-ben leomlott pajta helyén áll majd, 20 fő részére öt lakóegységgel; a Gyertyaláng Ház és a Keresztcsűr közötti területen pedig sokféle program lebonyolítására alkalmas közösségi teret létesítenek. A Petri György Ház lakórésze is csökken (a 12-ről 7 férőhelyesre), de helyet kapnak ott az intézmény működtetéséhez és a szakmai program megvalósításához szükséges helyiségek, az irodától kezdve az interjúszobán át az ügyeleti szobáig.

A fejlesztés eredményeként az ellátotti létszám 36-ra emelkedhet, nő az egy főre jutó lakóterület, a közösségi helyiségek száma és alapterülete is. Az alapítvány elnöke azt mondja, a gondozottak nyugodtabb és családszerűbb légkörbe kerülnek, humánusabb, higiénikusabb környezetben élhetnek, a foglalkozó-szobákban pedig még hatékonyabb ellátást, fejlesztést kapnak. Dr. Barcsay András szerint a beruházás végső soron azt eredményezheti, hogy a családok gyorsabban talpra állnak, a bántalmazásban sérült gyermekek hamarabb meggyógyulnak, és könnyebben illeszkednek majd vissza a normál életbe.

A fejlesztésre a Máriakéméndi Gyertyaláng Gyermekfalu Alapítvány pályázott. A „Családok Átmeneti Otthona – Máriakéménd korszerűsítése program” című projekt (pályázati azonosító szám: TIOP-3.4.2-11/1-2012-0184) 115 118 899 forint támogatást nyert el. A projekt 2014. december 1-jén kezdődött el, és 2015. október 31-én ér véget. A beruházás a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

 

További információ:

Dr. Barcsay András elnök, Máriakéméndi Gyertyaláng Gyermekfalu Alapítvány

Tel.: +36 (69) 553 000, +36 30 373 09 91; honlap: gyertyalang.org

Írj kommentet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>