Akadálymentesített hajléktalanszállót épített a Támasz Alapítvány Pécsett

Befejeződött a Támasz Alapítvány Pécs legújabb beruházása, melynek köszönhetően egy megújult, akadálymentesített intézményt kapnak a hajléktalan férfiak. Az Edison utcában található Férfiak Átmeneti Szállását 172,3 millió forintos pályázati támogatásból bővítették valamint korszerűsítették, ezzel is segítve a hajléktalanok mielőbbi visszailleszkedését a társadalomba.

Pécsett közel ezerötszáz hajléktalant tartanak nyilván. A Támasz Alapítvány Pécs immár két és fél évtizede segíti a fedélnélkülivé vált embereket, Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatával közösen. A hajléktalan emberek számára – a dél-dunántúli régióban egyedülálló módon – komplex intézményrendszert működtetnek. Ennek a hálózatnak része a szóbanforgó átmeneti szállás is, amely ezentúl a több férőhelynek és az akadálymentesített környezetnek köszönhetően több hajléktalan befogadására is képes.

– Teljesen felújított, mozgássérültek számára is megközelíthető hajléktalanszállót kapott Pécs városa – mondja Hajdu Krisztián, az alapítvány és egyben a pályázati projekt szakmai vezetője. – Jelenleg három átmeneti szállót is működtetünk, de a most megújult Edison utcai intézményünk már a rossz egészségügyi állapotban lévőket is fogadni tudja, alacsony térítési díj ellenében – tette hozzá.

A fejlesztésen átesett Edison utcai szálló már nagyon rossz állapotban volt. Bár a korszerűsítés előtt is teljes férőhelykapacitással működött az intézmény, de számos gondot okozott az épület rossz állaga, nem beszélve az elavult gépészeti, villamossági és energetikai berendezésekről. Több lakóegységben voltak 4m2-nél kisebb lakóterületek, így sokszor a betegszobát is lakószobaként használták. A mindennapi élethez elengedhetetlen konyharész sem volt adott, főzni és ételt melegíteni sem tudtak.

A Támasz Alapítvány Pécs a pályázatában a zsúfoltság csökkentését és a megfelelő lakhatási körülmények biztosítását tűzte ki fő célként, ami teljesült is. A beruházás ugyanis befejeződött: az épületet akadálymentesítették, hőszigetelték, emeletet is húztak rá, és új, korszerű nyílászárókkal is ellátták. Odabent közösségi funkciójú helyiségeket, új lakószobákat alakítottak ki. – Nagyobb, humánusabb és higiénikusabb környezetet teremtettünk a hajléktalan emberek számára – foglalja össze Hajdu Krisztián. – A fejlesztéssel a szálló kapacitása is nagyobb – a 40 helyett 50 fős – lett, és az egy főre jutó lakóterület is növekedett. Az átalakítások, valamint a kapcsolódó képzések révén a lakók ezentúl könnyebben hozzáférnek információkhoz, eredményesebbé válhat a munkaerő-piaci megjelenésük, tehát számos szempontból is a helyzetük, az életük javulása lesz megfigyelhető.

A fejlesztésre a Támasz Alapítvány Pécs pályázott. A „Férfiak átmeneti szállójának fejlesztése, bővítése” című projekt (pályázati azonosító szám: TIOP-3.4.2-11/1-2012-0187) 172 295 338 forint támogatást nyert el, melyhez a kedvezményezett további közel 20 millió forint önerőt biztosított. A projekt 2014. szeptember 1-jén kezdődött el, és 2015. október 31-én ér véget. A beruházás a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

 

További információ:

Hajdu Krisztián szakmai vezető, Támasz Alapítvány Pécs

Tel.: +36 20 316 8469; e-mail: hajdukrisztian@tamaszalapitvany.hu; honlap: www.tamaszalapitvany.hu

Írj kommentet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>