Véget ért a települési csatornázás a Siófok térségi szennyvízprojektben

Hamarosan lezárul az „A siófoki szennyvízelvezetési agglomeráció szennyvízgyűjtése és szennyvíztisztítása” című pályázati program első szakasza. Már javában zajlik a műszaki átadás-átvételi eljárás azokra a csatornarendszerekre vonatkozóan, amelyeket az érintett négy településen építettek ki. Balatonendréd, Balatonföldvár, Zamárdi és Siófok közül csak az utóbbin folytatódik a projekt: ott tovább épül, jövő év végére készül el a térség új, korszerű  szennyvíztisztító telepe. A teljes program 7,734 milliárd forintos pályázati támogatás révén valósul meg.

– December 15-ével véget ér a munka első szakasza, sikeresen megvalósítottuk, amit elterveztünk – mondta fonyódi sajtótájékoztatójukon a kedvezményezett NFP – Dél-Balaton konzorcium egyik tagjának vezetője. Hidvégi József, a Dél-Balatoni Szennyvízelvezetés és Tisztítás Megvalósítását Célzó Önkormányzati Társulás elnöke úgy fogalmazott: a települési szennyvízcsatorna-rendszerek elkészültének bizonyára mind a négy szóbanforgó település lakói örülnek, de kiváltképp a Balatonendréden, valamint a Siófok-Törekiben élők, hiszen azon a két területen korábban egyáltalán nem volt csatornázás. Hozzátette: az érintett lakosok talán már a jövő év elején, de legkésőbb tavasszal ráköthetnek a rendszerre, és nagyon nagy szó, hogy a beruházás és a rákötés együttesen sem kerül nekik szinte semmibe. A november 24-i kormánydöntés értelmében ugyanis a projekt támogatottsága 95%-ra nőtt, és a fennmaradó lakossági költség a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. segítségével is még tovább csökkenhet. Mindez azt jelenti, hogy egy-egy lakás bekötése kapcsán jó esetben több mint 200 ezer forint marad az adott család zsebében.

A Siófok térségi szennyvízprojekt kivitelezője a Sió 2014 Konzorcium. Annak képviseletében Kiss Gábor, az Euroaszfalt Kft. projektvezetője adott tájékoztatást. Eszerint a települési csatornázások keretében összesen több mint 16 kilométernyi gravitációs csatornát létesítettek, 12 kilométer hosszt is meghaladó nyomott vezetéket fektettek le, csaknem 1000 bekötést végeztek el, továbbá 54 házi átemelő aknát alakítottak ki. Csatlakozva a társulás elnökéhez ő is köszönetet mondott a lakosság türelméért, hiszen – mint fogalmazott – a kivitelezés hőségben, felhőszakadás idején, de még az ezévi idegenfogalmi főszezonban sem állhatott le ahhoz, hogy időben elkészüljenek vele.

A projektben ezután már csupán a siófoki új szennyvíztisztító telep építése folytatódik, amely jelenleg a felénél tart. A korszerű, környezetbarát létesítmény segítségével azután hosszú távon megoldódhat a környező települések szennyvizeinek ártalommentes elhelyezése.

Mindezzel együttesen a térségben megszüntetik a talajvíz-szennyezést, a sérülékeny ivóvízbázisok veszélyeztetését, biztosítva a Balaton vízminőségének védelmét is. Ráadásul a Balaton-törvény azt mondja ki, hogy az üdülőrégióban csakis olyan helyeken adható ki építési engedély, ahol megfelelő a szennyvíz-csatornázottság.

Az „A siófoki szennyvízelvezetési agglomeráció szennyvízgyűjtése és szennyvíztisztítása” című projekt kedvezményezettje az NFP – Dél-Balaton Konzorcium, melynek az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft., valamint a Dél-Balatoni Szennyvízelvezetés és Tisztítás Megvalósítását Célzó Önkormányzati Társulás a tagjai. A program I. szakasza tehát 2015. december 15-ig tart, s a KEOP-1.2.0/09-11-2012-0014 azonosítószámú Környezet és Energia Operatív Program-pályázat keretében, 4,123 milliárd Ft-os európai uniós támogatásból valósul meg. A kivitelező a szakaszolt projekt I. ütemében a siófoki agglomeráció szennyvízcsatorna-hálózatának teljes kiépítését, valamint az új szennyvíztisztító telep teljes szerkezetépítését, külső közművek létesítését, a technológia gépeinek beszerzését végzi el. A II. ütemben a további munkálatok befejezése következik, a siófoki új szennyvíztisztító telep 2016 decemberére készül el.

 

További információ:

Juhász Zsanett projektfelügyelő, NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft.

(tel: +36 30 955 94 09, e-mail: juhasz.zsanett@nefpi.hu)

Hatos Norbert társulási referens, Dél-Balatoni Szennyvízelvezetés és Tisztítás Megvalósítását Célzó Önkormányzati Társulás

(tel.: +36 70 607 2852, e-mail: tarsulas@fonyod.hu)

Írj kommentet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>