Már téliesítik az új térségi szennyvíztisztító telepet Siófokon

Csupán egy hónap van hátra a Siófok térségi szennyvízprojektből – ennek megfelelően a próbaüzem is végéhez közeledik a fejlesztés keretében épített új szennyvíztisztító telepen. A siófoki objektumot, amely számos település szennyvizének ártalmatlanítására jelent megoldást, már a téli időszakra készítik elő. A telep műszaki átadás-átvételével zárul majd az „A siófoki szennyvízelvezetési agglomeráció szennyvízgyűjtése és szennyvíztisztítása” című projekt, amely 7,371 milliárd forintos pályázati támogatás révén valósulhatott meg.

A próbaüzem folytatása, kertészeti és telepbefejező munkák, átállás téli üzemre – a napokban már ilyen röviden foglalhatta össze a kivitelező, hogy az aktuális kéthetes időszakra milyen feladatok várnak rá a létesítményben. A próbaüzemet, amely az új rendszer összehangolt, rendeltetésszerű működését hivatott bizonyítani, idén május végén indították el. Azt követően a terveknek megfelelően álltak át a régi – ugyancsak siófoki – telepről a most építettre, és a szennyvíztisztítási, iszapkezelési és biogáz-előállítási folyamatokba sorra kapcsolták be az új objektum elemeit. Így keltek életre előbb az ún. reaktormedencék is (ahol a szennyvíz biológiai tisztítása történik), majd például a rothasztók (melyekben a biogázt termelik), és végül azt a szolár csarnokot is üzembe helyezték, ahová a már centrifugákkal víztelenített iszap kerül, hogy ott teljesen kiszáradjon, mielőtt teherautóval elszállítják a telepről. A most kezdődő téliesítés pedig azt jelenti, hogy a négy reaktormedencéből és a két rothasztó toronyból egyet-egyet üzemen kívül helyeznek.

A telepen a próbaüzem során ezidáig 1 782 485 m3 szennyvizet tisztítottak meg, 43 509 m3 iszapot kezeltek és 61 746 m3 biogázt állítottak elő. Az üzemeltetési adatok kedvező képet mutatnak – mondja a kivitelező képviseletében Tóth Imre projektvezető. A telepi technológia kielégíti az előírt igényeket, akár a víztelenített iszap szárazanyagtartalmát, vagy épp a rothasztó lebontási hatásfokát vizsgálták. Ami pedig a létesítmény villamos energia-fogyasztását illeti, a főszezont is magában foglaló negyedév (július, augusztus, szeptember) alatt mintegy 515 ezer kWh villamos energia fogyott, ami éves szinten a becslések szerint jóval a vállalt érték alatt marad majd.

A Siófok térségi szennyvízprojekt a Balaton vízminőségének és a sérülékeny ivóvízbázisoknak a védelme, valamint a talajvízszennyezés megszüntetése szempontjából is nagy jelentőségű. Több mint harmincezer ember szennyvízellátását biztosítja. A pályázati program keretében egyrészt Siófokon, Balatonendréden, Balatonföldváron és Zamárdiban építettek ki szennyvízelvezető csatornarendszereket. A projekt másik fő eleme volt az új szennyvíztisztító objektum megépítése. Ez a biológiai, eleveniszapos telep évi hétmillió köbméter szennyvíz megtisztítására lesz alkalmas – akár ötven éven át.

Az „A siófoki szennyvízelvezetési agglomeráció szennyvízgyűjtése és szennyvíztisztítása” című projekt I. szakasza a KEOP-1.2.0/09-11-2012-0014 azonosítószámú pályázat keretében, 3,711 milliárd Ft európai uniós támogatásból valósult meg, 2013. augusztus 8. és 2015. december 31. között. A kivitelező a Sió 2014 Konzorcium, amely a szakaszolt projekt I. ütemében kiépítette az agglomeráció teljes szennyvízcsatorna-hálózatát, valamint elvégezte az új szennyvíztisztító telepen a teljes szerkezetépítést, a külső közművek létesítését és a technológia gépeinek beszerzését is. A II. ütem a KEHOP-2.2.4-15-2015-00002 azonosítószámú pályázat keretében folytatódott, és 3,66 milliárd Ft európai uniós támogatást kapott.

A kedvezményezett az NFP – Dél-Balaton Konzorcium, melynek az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft., valamint a Dél-Balatoni Szennyvízelvezetés és Tisztítás Megvalósítását Célzó Önkormányzati Társulás a tagjai.

 

További információ kérhető:

Rétvári István projektmenedzser, NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft.

(tel: +36 30 336 5009, e-mail: retvari.istvan@nfp.hu)

Hatos Norbert társulási csoportvezető, Dél-Balatoni Szennyvízelvezetés és Tisztítás Megvalósítását Célzó Önkormányzati Társulás

(tel.: +36 70 607 2852, e-mail: tarsulas@fonyod.hu)

 

Írj kommentet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>