Évi egymillió kilowattóra energiát takaríthat meg a Baranya Megyei Kormányhivatal

Az elmúlt év őszén indult Baranya megyében az az energia-megtakarítást célzó projekt, amelynek keretében hat településen 31 kormányhivatali épületet korszerűsítenek. Az európai uniós támogatásból megvalósuló beruházás-sorozatnak már csaknem a felével elkészültek. „A Baranya Megyei Kormányhivatal épületeinek épületenergetikai fejlesztése” elnevezésű programról szóló pécsi sajtótájékoztatón elhangzott: a fejlesztés végeztével az érintett középületekben évente összesen egymillió kilowattóra energiát takarítanak meg.

–  Mindenképpen elismerés illeti a Baranya Megyei Kormányhivatalt, hiszen közintézmények fenntartójaként példamutatóan törekszik az energiafelhasználás csökkentésére, az energiahatékonyság javítására. Ez iránti elkötelezettséget jól mutatja, hogy a támogatási szerződés megkötése után viszonylag rövid időn belül 40 százalékát már meg is valósította a tervezett energetikai korszerűsítéseknek – hangsúlyozta a tájékoztatón a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium környezeti és energiahatékonysági operatív programokért felelős helyettes államtitkára. D Nemcsok Dénes úgy fogalmazott, hogy a baranyai fejlesztés egy országos projekthalmaz része: a kormányhivatalokat érintően összesen országosan mintegy 22 milliárd forintból végeznek beruházásokat, ami szerinte már mérhető és mindenki megelégedésére szolgáló eredményeket hoz majd. Hozzátette, hogy nem csak olyan egyértelmű eredményekre gondol, mint a költségcsökkenés vagy az energia-megtakarítás. Az is fontos, hogy a megújult épületekben jobb munkakörülmények között végezhetik majd feladataikat az állami tisztviselők, és ezáltal javulhat az általuk nyújtott közszolgáltatások színvonala is.

–  Az említett 40 százalékos készültség még idén nyáron 70 százalékosra nő – kezdte beszédét dr. Horváth Zoltán kormánymegbízott. A Baranya Megyei Kormányhivatal vezetője elmondta: alapvető céljuk volt, hogy ne csupán a pécsi, hanem a többi járási székhelyeken lévő épületeket is fejlesszék. Ennek megfelelően Siklóson és Szigetváron három-három, Mohácson két, Szentlőrincen és Bólyban pedig egy-egy helyszínen ugyancsak sor kerül kazáncserére, fűtéskorszerűsítésre, napelemek elhelyezésére, hőszivattyúk alkalmazására. Dr. Horváth Zoltán arra is felhívta a figyelmet, hogy ezek a beruházások korántsem öncélúak, megtérül az erre fordított pénz, hiszen a korszerűsítéseknek köszönhetően a kormányhivatal közüzemi számláin a várakozások szerint 15-18%-os megtakarítás jelentkezik majd.

A baranyai projekt csaknem egymilliárd forintos fejlesztésének egy különleges, innovatív kommunikációs elemét is bemutatták a sajtótájékoztató keretében. A kormányhivatal főépületének bejárata fölött egy korszerű LED-táblát helyeztek el, amely mostantól az intézménybe betérőket, a járókelőket, illetve a 6-os úton közlekedőket tájékoztatja a program előrehaladásáról, szemléletes összehasonlító adatokkal is érzékeltetve a projektnek a környezetre gyakorolt jótékony hatását. E hatás kapcsán Csizi Péter ország­gyű­lési képviselő azt mondta el a sajtótájékoztatón, hogy a város is igyekszik minden lehetőséget megragadni az energiahatékonyság javítása érdekében. Példaként említette a szennyvíztelep teljes energetikai megújítására szerzett forrást, valamint azokat az elektromos hajtású szemétszállító autókat, melyek bemutatása a közeljövőben várható.

„A Baranya Megyei Kormányhivatal épületeinek épületenergetikai fejlesztése” elnevezésű, KEHOP-5.2.2-16-2016-00019 azonosítószámú projekt kedvezményezettje a Baranya Megyei Kormányhivatal. A program összköltsége 979.265.600 forint. A projekt az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg. A fejlesztés 2016. október 1-jén kezdődött, és 2017. december 31-ig tart.

 

* * *

További információ kérhető:

Gyuricza Ágnes sajtófelelős

Tel.: +36 30 568 4934

E-mail: sajto@baranya.gov.hu

Írj kommentet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>