Országos cigány népismereti versenyeket hirdet a pécsi Gandhi Gimnázium

fotó_népviselet

Hagyományos mesterségek a cigány/roma közösségekben – ebben a témakörben tett közzé versenyfelhívásokat a pécsi Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola. Európa első cigány/roma nemzetiségi, érettségit adó intézménye a fenntartójával, valamint a Nemzetiségi-Roma Módszertani, Oktatási és Kulturális Központtal (NeRok) közösen hirdet két megmérettetést. Az egyikre általános iskolás és tanodás diákok, a másikra felsőoktatásban tanuló szakkollégisták jelentkezhetnek.

– A Gandhi Gimnázium immár közel 25 éve oktat és nevel hátrányos helyzetű, de tehetséges gyerekeket azzal a céllal, hogy belőlük majd a társadalom értékes tagja, új ismeretekre nyitott, de a hagyományaira is büszke felnőtt váljék – tájékoztat Jakab Natália, a Gandhi Gimnázium igazgatóhelyettese. – Az iskolánk kínálatában ehhez igazodva szerepel a többi közt a beás és a lovári nyelv, valamint a cigány népismeret tantárgy oktatása, és kimondottan hagyományőrző programokat is szervezünk: ilyen volt például az a pályázati projektünk, amelynek keretében nyolc tanulmányúton vettek részt diákjaink, az ország különböző részeiben hagyományos cigány/roma foglalkozások képviselőit keresték fel és tekintették meg munka közben. Ebbe a sorba jól illeszkedik a mostani kezdeményezésünk is, melyet a Cigányság világnapja apropóján indítottunk útjára.

Az általános iskola felső tagozatára járó, 4 fős tanuló- és tanodás csoportok cigány népismereti vetélkedőn mérhetik össze tudásukat. A jelentkezési határidő február 28., és a nevezőkre azt követően még előzetes feladat is vár: valamely hagyományos cigány mesterség egy még élő képviselőjének életútját, munkásságát kell feldolgozniuk kisfilm, hangfelvétel, írott dokumentum, stb. formában. Magára a vetélkedőre április 17-én kerül sor, és a szervezők segédanyagokat is megadtak a felkészüléshez.

A cigány/roma szakkollégista hallgatók tanulmányi versenyre nevezhetnek, és ennek február 28-i határidejéig egy rövid összefoglalót is le kell adniuk a majdani pályamunkáikból. Utána ugyanis egy hónapjuk lesz arra, hogy a témához (hagyományos mesterségek a cigány/roma közösségekben) kapcsolódóan tanulmányt írjanak, április 17-én pedig az a feladat vár rájuk, hogy prezentáció formájában is bemutassák a dolgozataikat.

– Több szempontból is érdekes az, hogy egyféle témában mutatják meg tudásukat általános iskolából, tanodából és szakkollégiumból érkező fiatalok – mondja Dezső Gabriella, a társzervező NeRok szakmai vezetője. – Egyrészt a kisebbek játékosabb formában, míg a felsőoktatásban tanulók tudományosabb alapossággal dolgozzák fel ugyanazt a kérdéskört; másrészt így már általános iskolás korú gyermekeket is közelebb hozunk a felsőoktatáshoz, tudatosabban készülhetnek a pályaválasztásra. Mindezen felül pedig tudatosítani igyekszünk, hogy azoknak a hátrányos helyzetű fiataloknak, akiknek szűkösebbek az anyagi lehetőségeik, de motiváltak és tanulni szeretnének, végig van lehetőségük támogatáshoz jutni – általános iskolás korban a tanodákon keresztül, középiskolában az Arany János Kollégiumi Program segítségével, míg az egyetemi évek alatt szakkollégiumi támogatással.

A részletes versenyfelhívások a www.gandhigimi.hu és a www.nerok.hu honlapokon találhatók meg. Mindkét vetélkedés legjobbjaira értékes nyeremények várnak. A szakkollégisták megmérettetésének fődíja 2 db háromnapos bérlet az idei Pécsi Egyetemi Napok (PEN 2018) rendezvényeire. Az eredményhirdetéseket ráadásul még különlegesebbé teszi, hogy mindkettőn részt vesz, majd végül színpadra is lép Mohamed Fatima énekes, előadóművész.

 

További információ:

Hámori Vilmos humán segítő, Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft.

Telefon: +36 20 272 0709

E-mail: hamori.vilmos@gandhikft.hu

Írj kommentet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>