KÖZEL HÁROMMILLIÁRD FORINTOS KUTATÁSBA KEZDETT A MECSEKÉRC VEZETTE KONZORCIUM

Fúrótorony_07

Különleges projektet indított el partnereivel közösen a MECSEKÉRC Környezetvédelmi Zrt.: olyan fejlesztésbe vágtak bele, amely a geotermikus energiatermelésben mind a módszerét tekintve, mind üzleti szempontból újszerű és követendő megoldásra teremthet lehetőséget. A munkához mintegy másfél milliárd forint támogatást nyertek el. Már meg is kezdték a kutatást, amelyet több éven keresztül párhuzamosan végeznek terepen és laboratóriumban is.

– Bár hazánk kiváló adottságokkal rendelkezik a geotermikus energia területén, annak kiaknázási hatékonysága még messze nem tökéletes – mondja Csicsák József projektvezető. – A legnagyobb hévízkészleteket a felső-pannon korú homokkő rétegek tárolják, s az lenne a gazdaságos és fenntartható, ha a termálvizet a hőjének kinyerése után vissza lehetne sajtolni ugyanabba a vízadó rétegbe, ahonnan felhoztuk. Ez azonban technológiailag egyelőre nem, illetve nem versenyképes áron valósítható meg. A konzorciumunk erre fejleszt most majd átfogó technológiai és módszertani megoldást.

A MECSKÉRC Zrt. a Pécsi Tudományegyetemmel, a Rotaqua Kft.-vel és a Kőmérő Kft.-vel együtt kezdte meg a munkát. A konzorcium számíthat a GFZ (GeoForschungsZentrum) Potsdam német szövetségi kutatóintézet szakértői segítségére is, amely a kis és közepes hőmérsékletű geotermális tárolók kutatása terén a legbefolyásosabb szervezet Európában. A közös projektjük célja tehát költséghatékony, a jelenlegi hazai gyakorlatban alkalmazottnál sokkal fejlettebb geotermikus visszasajtoló kútkiképzési technológia kifejlesztése, kidolgozása, amely a későbbiekben jelentős segítséget nyújt a termálvíz-visszasajtolást is magukban foglaló beruházások elindításához.

– Több mint hároméves munka áll előttünk, a többi közt folyadéktechnológiai fejlesztésekkel, laboratóriumi tesztelésekkel, alkalmazásszimulációkkal és helyszíni vizsgálatokkal. A folyamat végén a terveink szerint két geotermikus besajtoló működési elvvel, két geotermikus visszasajtoló kútkiképzési technológiával, adatbázissal és szolgáltatásfejlesztéssel állunk elő. Ez nemzetközi szinten is hiánypótló újdonságot jelent majd, ami épp ezért gyors piaci hasznosulást ígér.

A „Fenntartható és költséghatékony termálvíz visszasajtolás kútkiképzési technológiájának kifejlesztése” elnevezésű, GINOP-2.2.1-15-2017-00102 azonosítószámú projekt kedvezményezettje a MECSEKÉRC Környezetvédelmi Zrt., a konzorcium további tagjai pedig a Pécsi Tudományegyetem, a Rotaqua Geológiai-, Bányászati kutató Mélyfúró Kft., valamint a Kőmérő Műszaki, Tudományos, Kutató-Fejlesztő és Szolgáltató Kft. A projekt 1 473 956 236 Ft pályázati támogatásban részesült (a támogatás aránya 55,2%). A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A fejlesztés 2017. szeptember 1-jén kezdődött, és 2021. augusztus 31-ig tart.

Írj kommentet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>