Bizonyított a pécsi SHIFF filmfesztivál

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Felpezsdítette Pécset a szeptember 3-9. között a városban zajlott Seven Hills International Film Festival. A több mint tíz helyszínen, nagyszámú programot felvonultató rendezvény megmozgatta a kultúra iránt fogékony közönséget. A sok nevezett film, a rangos szakmai és vendégkör, a kiemelt események, a néhol hollywoodi körítés egyedi hangulatot teremtettek. A szervezők úgy összegeztek, hogy a SHIFF bizonyította létjogosultságát, tehát folytatása következik.

– Különlegeset és értékeset akartunk létrehozni – tekint vissza az elmúlt egy hétre a fesztivál elnöke. Tóth László végigkövette a gazdag programsorozatot, amelynek nyitó gálája a Kodály Központba veterán- és luxusautókkal érkező sztárok vörös szőnyegen való bevonulásával kezdődött, s melyen részt vett az ünnepség kiemelt díszvendége, dr. Sheikh Khalid bin Khalifa, a bahreini uralkodó család tagja, az ISA Kulturális Központ elnöke is. Sikert aratott a VoiSingers Filmzenei estje is, amelynek szünetében a helyszínen, majd másnap a legnagyobb pécsi bevásárlóközpontban Robert Vargas, Los Angeles-i festőművész élő, extrém kivitelezésű festő-show-ja is SHIFF színesítette a programját.

Ugyancsak jól sikerült a szeptember 5-i, szintén a Kodály Központban tartott másik koncert: Waheed Alkhan bahreini zeneszerző elsősorban saját élményeit, emlékeit bemutató, a nyugati és az arab zenét ötvöző zeneművének („The Return”) ősbemutatóján a Pannon Filharmonikusok (akik egyébként a SHIFF művészeti programok társszervezői is voltak) és arab zeneművészek is közreműködtek. A Bogányi Tibor által színpadra vitt és vezényelt műsor meglepetés száma a Tavaszi szél vizet áraszt című magyar népdal volt, amely Radóczy Jusztina és Gráf Vivien énekesnők, valamint Abdulla al Ani arab énekes előadásában először magyarul, majd arabul hangzott el. Az egész estés programnak, amely a The Spirit of Bahrain nevet kapta, bahreini képző-és fotóművészek munkáit is megcsodálhatta a közönség, sőt, arab édesség-bemutatóra és -kóstolóra is sor került. Az esemény fényét tovább emelte, hogy a jemeni, a marokkói, a szaúd-arábiai nagykövet, a Berlinben és Moszkvában tevékenykedő bahreini nagykövetek, az Egyesült Arab Emirátusok nagykövete is részt vett rajta.

A SHIFF-ből a nemes célú rendezvény sem hiányozhatott: a Palatinus Hotelben tartott jótékonysági esten a szakmai, a politikai és a vállalkozói kör képviselői nem csak részvételükkel, hanem árverésre bocsátott tárgyak megvásárlásával is emberbaráti célt támogattak. Kalapács alá került Robert Vargas egyik Pécsett készült alkotása, a Hosszú Katinka által aláírt, a Magyar Posta által kiadott különleges bélyeg, továbbá a Pető Intézet gyermekei által készített különleges festmény, díszlevél, amely Ragályi Elemér és George Ovashvili Kukoricasziget c. filmje eredeti tekercsének egy részét is tartalmazza. A gálán befolyt összegből Közép-Európa egyik első akadálymentes, kerekesszékkel és babakocsival teljesen bejárható erdei túraútvonalát hozzák létre.

A további nem filmes szakmai programok közül kiemelkedett a pécsi és környékbéli általános iskolás kórusok szeptember 7-i, Széchenyi téri produkciója is, mikor mintegy 500 fős kórus adta elő a Tarzan – Gyermekember c. dalt. A fesztiváligazgató úgy összegez, hogy a SHIFF szervező csapata hatalmas és eredményes munkát végzett: – A fesztivállal összességében elégedett vagyok – mondja Tóth László –, azon belül is leginkább a nyitó gála sikerült minden várakozást felülmúlóan. Szeretném kiemelni Balásy Szabolcs, a VoiSingers kórus karmesterének profizmusát, amellyel megalapozta a fesztivál alaphangulatát. Külön köszönöm a rendőrségnek, hogy biztosították az autós felvonulást helyszíneit, és kísérték a konvojt a Kodály Központig. Igazi hollywoodi hangulatot varázsoltunk arra az estére!

A SHIFF filmes szakmai részét az alapozta meg, hogy a versenybe összesen 106 országból 3076 filmet neveztek. Ezek közül 11 játék-, 5 dokumentum- és 25 rövidfilm került be a döntőbe. Miközben az egyhetes program során a pécsi filmkávézókban és nagy mozitermekben (Cinema City, Uránia mozi, Apolló mozi) folyamatosan vetítették a versenyfilmeket, az ítészek (Robert Dornhelm osztrák származású hollywoodi rendező-forgatókönyvíró, Báron György szerkesztő-filmesztéta-filmkritikus, Khaled Soliman Al Nassiry palesztin-szír költő-irodalomkritikus-tervezőgrafikus-rendező, George Ovashvili grúz filmrendező-forgatókönyvíró-producer és Felix Tissi svájci író-rendező-forgatókönyvíró-producer, valamint a zsűri elnöke, Ragályi Elemér Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr) értékelték a a legszínvonalasabb munkákat. Amint az a díjátadó gálán kiderült, a legjobb játékfilmnek a Fires címűt választották (Mohamad Abdul Aziz alkotását), a legjobb dokumentumfilm a Vostok N20 (Elisabeth Silveiro), a legjobb rövidfilm a Fire (Maria Shulgina), a legjobb színésznő a Wild Roses-ban szerepelt Marta Nieradkiewicz, a legjobb színész Stas Dombrovsky (az 5th Therapy-ból), a legjobb rendező Sulev Keedus (The Manslayer/The Virgin/The Shadow ) lett, a zsűri különdíját a Wild Roses (Anna Jadowksa alkotása) kapta, míg kiemelt említésre méltónak Medvigy Gábor operatőri munkáját találták (A rossz árnyék).

         – A fesztiválgyőztes film, a Fires című szíriai dráma lett az én kedvencem is – árulja el Ragályi Elemér. – Ez az alkotás a háború kerettörténetébe ágyazva meséli el négy nő mindennapi küzdelmét, és bemutatja, hogy a bombák becsapódása mellett, a háború háttérzajában is van személyes élet, családi konfliktus; a mindennapi küzdelmeket jelenítette meg. A zsűri elnöke a fesztiválról is elismerően beszél: – A SHIFF egyediségét abban látom, hogy az arab világ filmjeit egyik európai filmfesztivál sem közvetíti, pedig a nyitott gondolkodásunk megőrzése érdekében nagyon fontosnak tartom, hogy ezeket a filmeket is bemutassák.

Az idei SHIFF tapasztalatai nyomán, a sikerre és a jelentős érdeklődésre való tekintettel Tóth László fesztiválelnök már bejelentette, hogy a Seven Hills International Film Festivalt 2019-ben is megrendezik. A program a tervek szerint olyan elemekkel is kiegészül majd, mint az autós, kaszkadőr- és sminkes bemutatók, vagy épp a filmutca.

dr_Sheikh_Khalid_bin_KhalifaSpirit_of_Bahrain_koncert_The_Return

Írj kommentet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>