„Nem hiszek a sárdobálás-kultúrában”

2

A párkapcsolati nehézség témaköréről szól Palya Bea új lemeze

 Hazatalálok én – ez a címe Palya Bea ma megjelent új albumának. A Prima- és kétszeres Artisjus-díjas énekes-dalszerző 11 dalon keresztül vezeti a hallgatót olyan sokakat érintő, mégis szinte tabuként kezelt témák között, mint a párkapcsolati válság, az elválás-együttmaradás kérdése, a nehéz élethelyzetekből való felemelkedés és az egyedülálló szülői lét. Mindezt pedig keretezi egy még tágasabb téma: hogy a kreativitás miként segít egy nehéz szakasz feldolgozásában, hogyan tudunk a saját alkotó energiánkhoz kapcsolódni. A mondanivalót az teszi igazán hitelessé, hogy ő maga is érintett: neki sikerült feldolgoznia élete e nehéz szakaszát, s most reméli, hogy a kiállásával és a dalaival másoknak is példát mutathat.

– Sajnos ma már nem általános érvényű az a mondat, hogy „boldogan éltek, míg meg nem haltak” – mondta el budapesti sajtótájékoztatóján Palya Bea. – Idén év elején hét év és két közös kislány után váltunk el a párommal. Nem tagadom, hogy a veszteség volt az első érzésem. Kudarcként éltem meg, fájt, hogy a közös életünk nem sikerült. De aztán felismertem, lehet a válásra új lehetőségként is tekinteni. Azt tapasztalom sok-sok beszélgetés után, hogy az emberek – férfiak és nők – hasonló történetei nincsenek kimondva, pedig sokat segít, ha az ember azt érzi, nincs egyedül az élethelyzetével. Én kimondtam – erről szól ez a lemez.

A Hazatalálok én című album 11 dalt tartalmaz – valamennyi az alkotó válás témaköréhez kapcsolódó élethelyzeteiről, gondolatairól, érzéseiről mesél. Már a címeik is sokatmondóak: Még itt van apukád, Jóravaló nő, Amúgy egy jó ember, Családbörtön stb. A Hazatalálok én című dal videóklipjét épp a sajtótájékoztatón mutatták be hivatalosan, a Két Ház és a Volt szeretőm című számokat pedig élőben adta elő zenekarával a média munkatársai előtt.

– Nyolc hónap telt el a válásom óta, amit ma már nem kudarcként fogok fel – mondja Palya Bea. – Arra jöttem rá, hogy nem kell elhallgatni, ha ilyen krízisbe kerülünk, és az sem megoldás, ha a másikra mutogatunk. Más kell a lelkünknek – az, hogy magunkba tekintsünk: mi van itt belül? Ugyanis csakis magunkon tudunk változtatni, új életet építeni; és nem vinni tovább, új kapcsolatba azokat a dolgokat, amelyek az előző végéhez vezettek. Én ebben a váláskultúrában hiszek. Nekem a kreativitás, az alkotás segített továbblépni, és tudom, hogy ma már máshol vannak a határaim, mint régebben. Azzal, hogy mindezt kimondom, a dalaimban megfogalmazom, másoknak is erőt, bátorságot szeretnék adni önmaguk és a saját krízisük vállalásához, és természetesen a krízisből való kilábaláshoz is.

Az album kapcsán az énekes-dalszerzővel Herner Dorka pszichológus-coach beszélgetett. A Gyerekes gondolatok című könyv szerzője úgy fogalmazott: a társadalmi norma az, hogy a válás szégyellni- és sajnálnivaló dolog, csöndben, szépen kell lebonyolítanunk. Azzal viszont, hogy Palya Bea kiáll és megosztja a saját történetét és érzéseit, a sorstársainak könnyebb lehet azokkal azonosulniuk. Ez akár még új váláskultúra meghonosodását is eredményezheti: – Ha az emberek azt hallják tőle, hogy nem rosszak attól, hogy elváltak, szabad sírniuk, dühöngeniük, akár nevetniük is, az egyfajta terápiával érhet fel számukra, tehát valóban segíthet nekik.

Palya Bea és zenekarának említett első új klipje itt érhető el: https://www.youtube.com/watch?v=jOcJ22DJfio.

A lemezbemutató koncert dátuma és helyszíne: 2018. december 14., Budapest, A38 Hajó.

További információ:
Szalontai Anna menedzser
Telefon:+36 30 821 5405
E-mail: info@palyabea.hu
Honlap: www.palyabea.hu

1 3nka

Írj kommentet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>