CSAK ÚGY SORJÁZTAK A KREATÍV ÖTLETEK A PTE INSPIRÁCIÓS NAPON

Creative man showing a light bulb symbol in a speech bubble

Társasjáték kibővített valósággal, nyári tárolóhely-megosztó fórum, szabadidős készségeket közvetítő platform – ez csak néhány azon projektelképzelések közül, melyeket egyetemi hallgatók és középiskolás diákok mutattak be a PTE Közgazdaságtudományi Karán. Az Inspirációs Nap idén is olyan programokat vonultatott fel, amelyek keretében a fiatalok a kreatív vállalkozási ötleteiket ismertethették – ráadásul cégek képviselői és szakértő zsűri előtt.

 – Az inspirációs nap egyik célja az, hogy az érdekes projektötletekkel rendelkező hallgatók egymás munkáját megismerve további ösztönzést kapjanak a megvalósításhoz; másrészt hogy a vállalkozói, befektetői oldal képviselőit is közelebb hozzuk e hallgatókhoz – tájékoztat a program főszervezője, a közgazdaságtudományi kar berkein belül működő Simonyi BEDC Vállalkozásfejlesztési Központ igazgatója. Bedő Zsolt azt mondja, ezt a célt szolgálta már a délutáni iEXPO is, melynek keretében a csapatok kiállíthatták a projektjeiket, majd másfél órát kaptak arra, hogy 20-25 külsős szakértőt meggyőzzenek arról, hogy az ő projektjük a legjobb. A versenyt végül a külföldi hallgatókból álló Moneytrack csapata nyerte, mégpedig egy pénzmenedzselő alkalmazással, amely segít abban, hogy az egyetemisták a bulizások mellett előrelátóan félre tudjanak tenni maguknak más, távolabbi célok megvalósítására.

A program második részében – jó példaként – vendégelőadó, a kar egyik korábbi diákja mutatta be a saját cégét, amely webáruházak részére nyújt kiszervezett logisztikai szolgáltatást. Három évvel ezelőtt ez a vállalkozás is hallgatói ötletből indult, s mára olyannyira befutott, hogy már a legnagyobb multinacionális cégekkel dolgozik együtt és a külföldi terjeszkedését tervezi.

A nap záró része pedig az úgynevezett Final Pitch volt, melynek keretében 2-2 percben összesen 15 projektelképzelést ismertettek az azokat kiötlő csapatok. Az egyik gárda olyan platformot vázolt fel, amely összekapcsolja a nyári tárolóhelyet kereső külföldi hallgatókat azokkal az ingatlantulajdonosokkal, akik kiadnák nekik pl. a garázsukban maradt extra helyet. – A társaimmal együtt találtuk ki ezt – mondja Tolmayer Anna, a csapat egyik tagja. – Összeültünk és azon gondolkodtunk, hogy mi az a probléma, amit mindannyian tapasztalunk. Nos, ezzel a gonddal már valamennyien találkoztunk, úgyhogy igazán hasznos és közösségépítő dolog volt előrukkolnunk a megoldási javaslatunkkal.

A szakmai ítészek végül a Storin4U a projektet díjazták 3. helyezéssel, a győztes egy receptes alkalmazás volt, míg a 2. helyen holtversenyben egy a fókuszba a külföldi hallgatók igényeit állító és egy a társasjátékokról szóló elképzelés végzett. Bedő Zsolt azt mondja, ezúttal is bebizonyosodott, hogy a hallgatók szívesen szereznek vállalkozói tudást, és hogy érdemes a kommunikációs, prezentációs stb. készségeiket, képességeiket projektkörnyezetben, szinte élesben fejleszteniük. Ha pedig szakértő

mentoroktól, facilitátoroktól, versenypiaci szereplőktől kapnak kritikát és útmutatást, az a későbbi elhelyezkedésüket, a vállalkozóvá, de akár az alkalmazottá válásukat is megkönnyíti. Épp ezért a Simonyi Vállalkozásfejlesztési Központ azt tűzte ki célul – teszi hozzá Bedő Zsolt –, hogy a jövőbeni hasonló programokba a tudományegyetem valamennyi karáról minél több hallgatót vonjanak be.

Az „Átfogó fejlesztések a Pécsi Tudományegyetemen az intelligens szakosodás megvalósítása érdekében” elnevezésű, EFOP-3.6.1-16-2016-00004 azonosítószámú projekt kedvezményezettje a Pécsi Tudományegyetem. A projekt 3.379.257.068 Ft pályázati támogatásban részesült (a támogatás aránya 100%). A program az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. A megvalósítás kezdete 2017. január 1., a befejezés várható időpontja 2021. június 30.

Írj kommentet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>