Ignácz István marad a Gandhi Gimnázium igazgatója

Gandhi

Lezárult az a pályázat, amelyet a pécsi Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola fenntartója írt ki a tanintézet igazgatói munkakörének betöltésére. Európa első cigány/roma nemzetiségi, érettségit adó intézményét újabb öt esztendeig Ignácz István irányíthatja, aki az elmúlt két tanévben megbízott igazgatóként állt az iskola élén.

fotó_Ignácz_István Mivel Ignácz István megbízott vezetői szerződése az idén véget ért tanévvel lejárt, az iskolát fenntartó Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft. májusban pályázatot tett közzé az igazgatói (magasabb vezetői) pozíció betöltésére – számol be erről Virág Bertalan, a fenntartó ügyvezető igazgatója. Mint mondja, a határidő leteltéig egyetlen érvényes pályamunka érkezett be hozzájuk: Ignácz Istváné. Az ügymenet második szakaszában aztán számos testület és szakember véleményezte a benyújtott pályázatot. Az iskola intézményegységei, nevelőtestülete, alkalmazotti közössége, szakmai munkaközösségei (humán, nyelvi, természettudományos) diákönkormányzata és szülői szervezete, továbbá a Pécsi Roma Nemzetiségi Önkormányzat, valamint egy felkért közoktatási szakértő egyöntetűen megalapozottnak és támogatásra érdemesnek ítélték Ignácz István elképzeléseit. Mivel pedig azt követően a fenntartó tanácsadó testülete is egyhangúan támogatta a szóban forgó pályázatot és a pályázó személyét, a közhasznú nonprofit kft. javasolta a régi-új igazgató megválasztását. Az oktatásért felelős államtitkár egyetértése nyomán végül a napokban eldőlt: augusztus 1-jétől egészen 2024. augusztus 1-jéig Ignácz István maradhat a Gandhi Gimnázium élén.

Ignácz István azt mondja, nagy örömmel értesült a hírről. A bizalmat részben annak az elkötelezett és innovatív szakmai munkának tulajdonítja, amelyet az iskola kollektívája végzett az elmúlt két tanévben – s amiért ő ezúton is köszönetet mond a kollégáinak.  Továbbra is elsődleges feladatának tekinti, hogy az intézményben tanuló és onnan kikerülő gyerekek olyan töltettel indulhassanak tovább, amellyel boldogulni tudnak az életben. Meggyőződése, hogy ehhez jelentős segítséget nyújtanak azok az újítások, melyeket elindítottak és most továbbvisznek – a nyelvi és az informatikai képzésben éppúgy, ahogy a komplex tantárgyak oktatásában. Azon szintén tovább kíván dolgozni, hogy minél többen megismerjék és elismerjék a Gandhiban zajló, sok tekintetben mintaértékű pedagógiai munkát, melynek a cigány kultúra ápolása és megőrzése az egyik kiemelt sarokköve.

Ignácz István 1965-ben született Kaposváron. Tanítói-nevelői pályáját a sellyei Kiss Géza Általános iskolában kezdte, igen nehéz sorsú, hátrányos helyzetű gyermekek között. 1996-ban történelem szakos tanár, majd 2009-ben magyar nyelv és irodalom szakos bölcsész és középiskolai tanár végzettséget is szerzett. 2009 szeptemberében kezdett tanítani a Gandhi Gimnáziumban, ahol azóta munkaközösség-vezető, osztályfőnök, általános igazgatóhelyettes és megbízott igazgató is volt már. Időközben közoktatási vezető és pedagógus szakvizsgát tett, beválasztották az országos Roma Koordinációs Tanácsba, és idén miniszteri elismerést is átvehetett: a gyermekek harmonikus személyiségformálásában végzett huzamosan kiemelkedő pedagógiai munkájáért Németh László-díjat érdemelt ki. (Ez olyan elismerés, amelyet az emberi erőforrások minisztere adományozhat.)

A régi-új igazgató által irányított Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola – együttműködésben a Nemzetiségi-Roma Módszertani, Oktatási és Kulturális Központtal (NeRok) – továbbra is várja a továbbtanulni szándékozó 8. osztályos diákokat, s igyekszik hozzájuk igazított módszerekkel, a lehetőségei szerinti legmagasabb szinten ápolni és továbbörökíteni a cigány/roma kultúrát. A fenntartójának az a célja, hogy a Gandhit minél több olyan hátrányos helyzetű, de tehetséges gyermek válassza, akiből az iskola és a tanulás segítségével új ismeretekre nyitott, ugyanakkor a hagyományaira is büszke felnőtt válhat.

Írj kommentet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>