PAPÍRRA VETETT ÖTLETEK A PÉCSIKÖZGÁZON: SIMONYI HACKATHON 2020-BAN IS

foto4_hackathon

Különleges vetélkedő helyszíne volt a napokban a Pécsiközgáz, hiszen idén is megrendezték a Simonyi BEDC Vállalkozásfejlesztési Központ által szervezett Simonyi Hackathont. Az esemény célja, hogy a Pécsi Tudományegyetem hallgatói körében népszerűsítse a vállalkozói szemléletmódot, kreativitásra, innovatív megoldások kitalálására ösztönözze a résztvevőket.

smart

smart

A Hackathon a „hackelés” és a „marathon” szavak összevonásából született. A Simonyi Hackathon résztvevői különböző szakokról érkező hallgatók, akik eltérő szemléletmódokkal rendelkeznek, azonban közös bennük a problémamegoldásra való igény. A versenyen csapatokban dolgozva keresnek megoldást valamilyen aktuális problémára – idén a környezettudatosság és az egészség került a fókuszba.

A közel 130 jelentkezőből összesen 21 – egyenként 5-6 fős – csapat mérte össze tudását, azonban a kreativitás és a jó ötletek mellett a gyorsaságra is szükség volt, ugyanis mindössze 12 óra állt a diákok rendelkezésére. Az eseményen külföldi hallgatók is szép számmal részt vettek, ami remekül mutatja, hogy a Pécsi Tudományegyetem képzései és lehetőségei, beleértve a Simonyi BEDC programjait is, egyre népszerűbbek a külföldi hallgatók körében, sőt, nemzetközileg is versenyképesek.  A fiatalok munkáját közel 30 mentor és szakértő segítette. A vendégelőadók között szerepelt Kuczkó Anikó is, aki az INPUT program startup koordinátora Pécsett. Projektjük személyes tanácsadással segít a startupoknak eljutni az ötlettől a nemzetközi piacig. Tovább vendégelőadó volt még az Itt a Szezon startuptól Répássy Zsuzsanna, aki elmesélte a résztvevőknek, ők hogyan váltották valóra ötletüket.

A versenysorozat legjobbja a Hackathonon idén a külföldi hallgatókból álló Voyanteer csapat lett. Alapötletük egy olyan applikáció volt, amely az önkéntes munkalehetőségeket gyűjti össze a tenni akarók számára. A gárda méltán érdemelte ki az első helyezést. Második helyen a Fluminus, harmadik helyen pedig a Driveless csapata végzett. A legjobb prezentációért járó díjat Kékkői Zsófia nyerte el.

A versenynek otthont adó Simonyi BEDC Vállalkozásfejlesztési Központ a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán jött létre. Az a célja, hogy a vállalkozói és innovációs kapacitásbővítést, fejlesztést a tudományos versenyszféra szereplőinek intézményesített, hatékony közreműködésén keresztül érje el. A központ a vállalkozó szellemű diákok készségeinek és képességeinek bővítéséért, fejlesztéséért és a megvalósítható ötletek piacra juttatása érdekében jött létre.

Az „Átfogó fejlesztések a Pécsi Tudományegyetemen az intelligens szakosodás megvalósítása érdekében” elnevezésű, EFOP-3.6.1-16-2016-00004 azonosítószámú projekt kedvezményezettje a Pécsi Tudományegyetem. A projekt 3.379.257.068 Ft pályázati támogatásban részesült (a támogatás aránya 100%). A program az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. A megvalósítás kezdete 2017. január 1., a befejezés várható időpontja 2021. június 30.

smart

  smart

Írj kommentet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>