Állami kitüntetésben részesültek a PTE Közgazdaságtudományi Kar oktatói

allami-kituntetesben-rszesultek-a-pte-oktatoi

A Széchenyi-díjat és a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét is kiosztották

Március 15-én a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának két oktatója is országos szintű elismerésben részesült kiemelkedő tudományos munkájuknak köszönhetően. Dr. Bélyácz Iván a Széchenyi-díjat, Dr. Jarjabka Ákos pedig a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést vehette át Magyarország köztársasági elnökétől.

A pécsi Közgazdaságtudományi Kar rendkívül büszke oktatói és hallgatói tudományos munkájára, ezért különösen nagy öröm, amikor ezek értékét külső féltől érkező elismerés is megerősíti. 

Magyarország köztársasági elnöke Széchenyi-díjat adományozott Dr. Bélyácz Ivánnak, a Kar professzor emeritusa-nak a szisztematikus és elkötelezett oktatói pályafutásának, valamint a külhoni magyar nyelvű közgazdászképzés támogatásának elismeréseként. Bélyácz professzor úr eredményekben gazdag életpályája során mindvégig a Közgazdaságtudományi Karon tevékenykedett. Negyvennyolc éven keresztül munkálkodott oktatóként, kutatóként az intézményben, ennek következményeképp hosszú időn keresztül részt vett a tudományos közéletben is. Szakmai munkája több síkon folyt: kiterjedt a közgazdász hallgatók oktatására, nagy számú és sokat idézett publikációi közzétételére, számos egyetemen kívüli oktatási és tudományos tevékenység segítésére is. Mindemellett alapítója és első vezetője a Kar első (országosan is a legelsők között akkreditált) Gazdálkodástani Doktori iskolájának, valamint a Kar oktatói közül elsőként lett a Magyar Tudományos Akadémia tagja. Később két cikluson keresztül a IX. osztály elnöke, valamint egy-egy külföldi, illetve hazai egyetem díszdoktora lett. Számára a legnagyobb jelentőségű szakmai momentum az életében az volt, amikor a közgazdaságtudomány doktora (1990) és a Magyar Tudományos Akadémia tagja lett (2004). Tudományos kutatómunkáját tekintve pedig már az elmúlt évektől kezdődően a kockázat és bizonytalanság gazdasági döntésbeli szerepével és a döntéshozók viselkedésével foglalkozik, valamint ezt tervezi a közeljövőben is.

Dr. Jarjabka Ákos, a Kar Vezetés- és Szervezéstudományi Intézetének igazgatója a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át. Az elismerést az oktatóként és kari vezetőként eltöltött 26 év munkájának, a PTE-n sikeresen elvégzett projektfeladatainak, valamint a Diaszpóra Projekt Hálózat működtetésének köszönheti. Számos magyar és nemzetközi tudományos szervezet tagja, többek között például a Magyar Tudományos Akadémia köztestületének, illetve a Nemzetközi Magyarságtudományi Társaságnak. Mindezek mellett a projektmenedzsment területén is oktat, valamint kutatási területét tekintve a nemzeti alapokon nyugvó szervezeti kultúramenedzsmenttel foglalkozik jelenleg. Ez utóbbinak – véleménye szerint – különleges jelentősége van és lesz is globalizálódó világunkban. Foglalkoztatják még a 21. század új szakmáinak kialakulási problémái, hiszen a jövőben részben olyan munkahelyek lesznek majd, amelyeket a mai munkavállók talán nem is gondolnának. 

A két kitüntetett oktatót kellemes meglepetésként érte a megtisztelő elismerés, az elégedettség és öröm érzése mellett abban is megerősítették őket, hogy jó úton járnak a szakmai és tudományos tevékenységeiket illetően.

További információ:
Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar
7622 Pécs, Rákóczi út 80.

Kapcsolattartó:
Szentendrei Judit
+36 30 681 1244
szentendrei.judit@ktk.pte.hu 

 

allami-kituntetesben-rszesultek-a-pte-oktatoi-2

Írj kommentet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>