Egy nap az elfogadásról és a közösségi érzésről 30+ születésnapját ünnepelte a hétvégén a pécsi Fogd A Kezem Alapítvány

foto3

Közös alkotás, zeneterápiás foglalkozás és többféle kiállítás is szerepelt a Fogd A Kezem Alapítvány hétvégi ünnepi eseményének programjában. A pécsi szervezet értelmi fogyatékossággal élő felnőtteknek segít abban, hogy beilleszkedjenek a társadalomba. Miután tavaly a fennállása kerek 30. évfordulójára a COVID-járvány miatt nem szervezhetett rendezvényt, idén 30+ születésnapot hirdetett. A közös ünneplésre az alapítvány volt és jelenlegi vezetőit, dolgozóit, gondozottjait és az utóbbiak szüleit is meghívták.
– A mi munkánk sikeréhez a hármas összefonódás az alap: ezen – ahogyan mi hívjuk őket – fiatalok pedagógiai kísérése csak abban az esetben valósul meg, ha a fejlesztésben a szülő, a fiatal és a szakember egyenrangú félként vesz részt – mondta köszöntőjében az alapítvány széles körben ismert alapítója, Szvacsekné Jahn Margit, aki azután felidézte a szervezet immár több mint három évtizedes történetének legfontosabb állomásait. Megemlékezett egyebek mellett arról is, hogy elsőként Bicsérden fogadták be őket; hogy miként lett 1998-ban új, kényelmes terápiás és munkaotthonuk, amely gyertya-, textil- és papírműhelynek is helyet ad; majd következett az újabb mérföldkő azzal, hogy lakóotthonnal is bővülhettek. Az azóta eltelt évtizedekben pedig számos rangos konferencia, nemzetközi programban való részvétel is kötődött a Fogd A Kezem nevéhez, sőt a szervezet ajándékboltot, Ability Cafét (ahol fogyatékossággal élő fiataljai szolgáltak fel) is működtetett, sőt ún. támogatott lakhatás keretében négy fiataljuk kezdhetett önálló életet egy pécsi bérleményben.
Szvacsekné Jahn Margit a 31 év valamennyi eredményéért köszönetet mondott nem csak a munkatársainak és a fiataloknak, hanem az utóbbiak szüleinek is, akiknek így üzent: – Kedves szülők! Legyetek erősek, bátrak, és ne adjátok fel azt, hogy nektek nehezebb életút jutott! Lássátok és fogadjátok el felnőtté vált gyermekeitek életét úgy, ahogy van! Legyetek rájuk büszkék, ahogy mi is, mert tehetségesek, segítőkészek, humorosak, és a szeretetük őszinte, nem megalkuvó.
A köszöntők sorában egy szülő is felszólalt, aki szerint ez az alapítvány olyan, mint egy hajó. Kajtár Istvánné azt mondta: e hajó körül hullámzik a víz, néha segítve, máskor hátráltatva a haladást, de a hajó tisztjeinek és utasainak belső összetartása, az őrszemek és a révkalauzok gondossága széppé teszik az utazást.
Az ünnepi programban az ujjlenyomataikkal közös művet is alkottak a jelenlévők, akik emellett Soundbeam (fizikai kontaktus nélkül megszólaltatható zeneterápiás eszköz) foglalkozáson is részt vehettek, diavetítésen és fotókon végigkövethették a szervezet történetét, szabadtéren pedig a fiatalok paravánokon kiállított festményeivel ismerkedhettek meg.
Tóth Péter, a Fogd A Kezem kuratóriumi elnöke szerint a feladat adott: az alapítvány a továbbiakban is elkötelezetten, színvonalas szakmai munkával igyekszik segíteni az önálló életvezetésben támogatást igénylő, értelmi fogyatékossággal élő gondozottjainak. Mint elmondta, a működéséhez és a céljai megvalósításához magának a szervezetnek is szüksége van újabb segítségekre, jelentősebb külső forrásokra – ez ügyben ki is dolgoztak egy elképzelést, melyről a közeljövőben adnak tájékoztatást.
foto1foto5foto4foto3foto2foto1

Írj kommentet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>