ÚJ AZ ÉV, ÚJ A NÉV, DE A HÉV A RÉGI – PEPITA KULTÚRTÉRNEK HÍVJÁK EZTÁN A BALOKÁNYBAN FELÚJÍTOTT CIVIL SZOLGÁLTATÓHÁZAT

Új, hívogatóbb nevet visel mostantól a pécsi Balokány-liget területén álló, európai uniós támogatás segítségével nemrég teljesen felújított civil szolgáltatóközpont: Pepita Kultúrtérnek hívják. Már az elnevezés is arra utal, hogy sokszínű programok, a minden korosztályra, minden érdeklődési területre való nyitottság és barátságos környezet várja a rendezvények iránt érdeklődőket. Az idei esztendő első hónapjainak naptára már most sűrű, miközben az ott dolgozók újabb és újabb ötleteket igyekeznek megvalósítani.

– Mivel a felújított épületet csak tavaly ősszel vehettük át, a telet amolyan felfutási időnek tekintjük – mondja Friesz Judit, aki egész nap ötletel, szervezkedik, ügyeket intéz és koordinál a Pepita Kultúrtérben. – Az igazi nyilvánvalóan az lesz, amikor kint a ligetben és bent az épületben majd egyszerre pezseg az élet. Azt szeretnénk, ha a pécsiek és Pécs környékiek minél többen felfedeznék maguknak a Balokányt, megszeretnék a programjainkat, és azonnal az eszükbe jutnánk, amikor hasznos és kellemes szabadidő-eltöltési lehetőség után néznek.  A februári programok egyik hívószava kétségtelenül a farsangolás lesz. A tervek szerint még a hagyományos mohácsi busójárás előtt kitérőt tesznek hozzánk a hamisítatlan busók. Velük, tűzzsonglőrökkel, zenével, tánccal és tűzugrással űzzük majd el a telet.

A Pepita Kultúrtér programkínálatát óriási órarend szemlélteti, amely az ott önkénteskedő külföldi fiatalok keze munkáját dicséri. Ők egyébként azt is vállalták, hogy februártól heti két alkalommal, kötetlen beszélgetések keretében, ingyen oktatnak bárkit németre, angolra, spanyolra vagy bolgár nyelvre.

Aki inkább neves sportolókkal, edzőkkel csevegne szívesen, azt ezentúl minden kedden várják a Pepita Kultúrtér sportklubjában. Ezen kívül délelőttönként kismamáknak, valamint nyugdíjasoknak szerveznek összejöveteleket, kéthetente szombaton pedig ügyes kezű hölgyeket várnak a kézműves szakkörbe. – Ez utóbbit úgy képzeltük el, hogy kialakul egy mag – egy állandó kis csapat – fejti ki Friesz Judit. – Átadnák egymásnak mondjuk a nemezelés, a gyertyaöntés, a foltvarrás vagy épp az ékszerkészítés fortélyait, miközben egy kicsit kiszakadva a hétköznapok dolgozós-családos mókuskerekéből jókat beszélgetnének egymással.

Kreatív hölgyek jelentkezése mellett fellépni vágyó amatőr művészeket is várjnak a Pepita programszervezői. Rövidesen útjára indítják ugyanis a Szabad színpad elnevezésű kezdeményezésüket. Ennek célja az, hogy kisebb létszámú együttesek, vagy akár szólisták bemutatkozhassanak a közönségnek. Friesz Judit elmondta, mivel benn, az épületben nem túl tágas a hely, a jó idő beálltáig minden esetben kisebb létszámú rendezvényekben gondolkodnak. Az azonban már most biztos, hogy tavasztól a városi majálistól a rézfúvós fesztiválon át a tájképfestők, 3D-s krétarajzolók találkozójáig számtalan nagyszabású programmal várják a közönséget.

Képzőművészek alkotásainak kiállítására viszont már addig is bármikor nyitott a Kultúrtér: aki nem eladási, hanem pusztán művészeti céllal állítaná ki fotóit, festményeit, rajzait vagy egyéb alkotásait, annyak ingyen átengedik egy időre az épület galériáján található kiállítóteret. A földszinti kávézót pedig bárki kibérelheti céges rendezvényre, baráti összejövetelre, gyerekzsúrra – mégpedig mindössze egy jelképes összegért.

A Balokány-beruházás a Dél-Dunántúli Operatív Program keretében meghirdetett, Regionális civil szervezetek infrastrukturális feltételeinek fejlesztése elnevezésű konstrukcióban, a „Balokány-Pepita” című, DDOP-3.1.3/F-11-2011-0010 azonosítószámú pályázati projekt keretében, 40 640 000 forintos támogatással valósul meg. A főpályázó a Tett-Hely Ifjúsági Egyesület, konzorciumi partnere pedig Pécs Megyei Jogú Város.